WHO: Elke 40 seconden stapt iemand uit het leven
10 Sep, 20:35
foto
De WHO spoort regeringen aan om zelfmoordpreventieplannen in werking te stellen. (Foto: Kelvin Cheng)


Over de hele wereld neemt elke 40 seconden één persoon zijn eigen leven en sterven er elk jaar meer mensen aan zelfmoord dan in oorlog, zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag.

Vergiftiging, ophanging en schieten zijn de meest voorkomende zelfmoordmethoden, zei de WHO. De mondiale organisatie zei dat het regeringen aanspoorde om zelfmoordpreventieplannen in werking te stellen, mensen helpen om te gaan met stress en de toegang tot zelfmoordmiddelen te verminderen.

"Zelfmoord is een wereldwijd probleem voor de volksgezondheid. Alle leeftijden, geslachten en regio's van de wereld worden getroffen (en) elk verlies is er één te veel", aldus het rapport van de WHO.

Zelfmoord was, na verkeersletsel, de tweede belangrijkste doodsoorzaak bij jongeren tussen 15 - 29 jaar. Bij tienermeisjes van 15 - 19 jaar was het, na moederlijke omstandigheden, de op één na grootste moordenaar. Bij tienerjongens stond zelfmoord op de derde plaats na verkeersletsel en interpersoonlijk geweld.

Over het algemeen sterven elk jaar bijna 800.000 mensen aan zelfmoord, meer dan worden gedood door malaria of borstkanker, of door oorlog of moord, zei de WHO.

De wereldwijde aantallen zijn de afgelopen jaren gedaald - met een daling van 9,8% tussen 2010 - 2016, maar de dalingen waren fragmentarisch. In de regio Noord- en Zuid-Amerika van de WHO stegen de cijfers bijvoorbeeld met 6% tussen 2010 - 2016. Het rapport constateerde ook dat bijna drie keer zoveel mannen als vrouwen sterven door zelfmoord in rijke landen, in tegenstelling tot landen met lage en middeninkomens, waar de aantallen meer gelijk zijn.

"Zelfmoorden zijn te voorkomen," zei Tedros Adhanom Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO. "We roepen alle landen op om beproefde strategieën voor zelfmoordpreventie op te nemen in nationale gezondheids- en onderwijsprogramma's."

De WHO zei dat het beperken van de toegang tot pesticiden één van de meest effectieve manieren was om het aantal zelfmoorden snel te verminderen. Pesticiden worden vaak gebruikt en leiden meestal tot de dood omdat ze zo giftig zijn, er geen tegengif voor bestaat en vaak worden gebruikt in afgelegen gebieden waar er geen medische hulp in de buurt is.

De WHO wees op studies in Sri Lanka, waar verboden op pesticiden hebben geleid tot een daling van 70% in zelfmoorden en naar schatting 93.000 levens gered tussen 1995 - 2015.