India probeert verbinding te maken met maanlander
09 Sep, 12:47
foto
Premier Narendra Modi wordt op tv gezien terwijl hij de live uitzending van de zachte landing bekijkt. (Foto: AFP/Getty Images)India heeft maanlander Vikram van zijn Chandrayaan-2 missie gelokaliseerd op het maanoppervlak, maar heeft nog geen communicatie tot stand kunnen brengen, zei het ruimteagentschap van India. De historische missie leek zaterdag te mislukken nadat wetenschappers het contact met de maanlander kort voor de landing hadden verloren.

Vivek Singh, woordvoerder van de Indian Space and Research Organization (ISRO) zei dat camera's van het Chandrayaan-2 moederschip (orbiter) een warmtebeeld van de maanlander hadden geregistreerd en dat al het mogelijke werd gedaan om een signaal te krijgen. De omvang van schade aan de maanlander is nog onduidelijk.

De afdaling verliep zoals gepland totdat Vikram een hoogte van ongeveer 2 kilometer boven het maanoppervlak bereikte. "Vervolgens ging de communicatie van de lander naar het grondstation verloren. De gegevens worden geanalyseerd", zegt K. Sivan, voorzitter van ISRO.

Het ruimteagentschap benadrukte dat de missie "zeer complex" was en "een belangrijke technologische sprong voorwaarts vertegenwoordigde" in vergelijking met andere missies.

De volgende fase zou het activeren van het maanwagen, genaamd Pragyan (wat "wijsheid" betekent), zijn geweest om minerale en chemische monsters van het maanoppervlak te verzamelen om bewijs te vinden van watermoleculen op de maan.

Maar alles is niet verloren, zei het ruimteagentschap. Zelfs als de communicatie met de rover niet kan worden hersteld, wordt van de orbiter verwacht dat het zijn missie voortzet om het maanoppervlak in kaart te brengen en de buitenatmosfeer van de maan te bestuderen.

"De orbiter zal ons begrip van de evolutie van de maan en het in kaart brengen van de mineralen en watermoleculen in de poolgebieden verrijken, met behulp van zijn acht geavanceerde wetenschappelijke instrumenten," zei de ISRO in een verklaring op haar website.

"De Chandrayaan-2 missie heeft uitstekend gefunctioneerd, meer dan 90% van de missiedoelstellingen zijn bereikt en zal blijven bijdragen aan de maanwetenschap, ondanks het verlies van communicatie met de maanlander," zei ISRO.

Premier Narendra Modi was in de controlekamer van de missie toen het contact met de maanlander verbrak. "In het leven zijn er ups and downs. Het land is trots op je. En al je harde werk heeft ons iets geleerd ... Hoop op het beste ... Je hebt het land goed gediend en de wetenschap en de mensheid goed gediend," zei Modi bemoedigend aan de medewerkers van ISRO.De Chandrayaan-2, wat 'maanvoertuig' in het Sanskriet betekent, vertrok op 22 juli vanuit het Satish Dhawan Space Center in Sriharikota in het zuiden van Andhra Pradesh. Een succesvolle landing zou India, na de Verenigde Staten, de voormalige Sovjet Unie en China in de elitegroep van naties hebben gebracht die met succes een zachte landing op de maan hebben bewerkstelligd.