Nasleep Dorian: Bahama's worstelt met ontbindende lichamen
07 Sep 2019, 00:56
foto
Een man loopt tussen het puin van de Mud wijk. Het woongebied is met de grond gelijk gemaakt, nadat orkaan Dorian de Abaco eilanden in Marsh Harbour, Bahama's raakte. (Foto's: Reuters)


De geur van de dood hangt over delen van Great Abaco Island in het noorden van de Bahama's, terwijl hulpverleners het puin van verwoeste huizen en gebouwen doorzoeken. De zoektocht zal naar verwachting het dodental van orkaan Dorian drastisch verhogen.

Dorian, de krachtigste orkaan ooit geregistreerd, die de Bahama's heeft geraakt, trok eerder deze week door de Abaco-eilanden en het Grand Bahama-eiland, nivelleerde hele buurten en schakelde de belangrijkste infrastructuur uit, inclusief landingsbanen van luchthavens en een ziekenhuis.

Honderden, zo niet duizenden, worden nog steeds vermist in het land van ongeveer 400.000 mensen. Ambtenaren zeggen dat het dodental, dat op 30 staat, waarschijnlijk zal oplopen naarmate meer lichamen worden ontdekt in de ruïnes en het vloedwater dat de storm heeft achtergelaten.

"Je ruikt de ontbindende lichamen als je door Marsh Harbour loopt," zei Sandra Sweeting (37) in een interview te midden van de verwoesting op Great Abaco. "Het is overal. Er zijn veel mensen die dit eiland niet zullen verlaten."

Sommige inwoners noemden het oorspronkelijke officiële dodental van de regering een tragische onderschatting. “Ik werk parttime in een uitvaartcentrum. Ik weet hoe de dood ruikt," zei Anthony Thompson (27). "Er moeten er honderden zijn. Honderden.”

Chaotische omstandigheden rond de eilanden met vluchten en boten, bemoeilijkten de hulpverlening. De medische stafchef van het enige functionerende openbare ziekenhuis van de Bahama's zei dat het dodental "verbluffend" zou zijn en dat er twee gekoelde vrachtwagens van 40 voet nodig zijn om de lichamen te plaatsen die naar verwachting zouden worden gevonden.

"We hebben veel lijkzakken besteld," zei Dr. Caroline Burnett-Garraway in een interview in het Princess Margaret Hospital in Nassau, de hoofdstad van het land. Het verwerken van alle doden zal weken duren, voegde ze eraan toe.

Degenen die gewond zijn geraakt door de storm, werden behandeld voor fracturen, hoofdletsels, diepe wonden, huiduitslag en uitdroging. Dorian was op een bepaald moment een orkaan van categorie 5 op de vijfstaps Saffir-Simpson schaal van intensiteit.

Overlevenden hebben ook te maken met het emotionele trauma veroorzaakt door de gruwelheden van de voorgaande dagen.

In de buurt van een gebied genaamd The Mudd in Marsh Harbour, het commerciële centrum van Great Abaco, beschreef een fotograaf van Reuters een verwoestend tafereel, met de meeste huizen tegen de grond, een man die dood in de buurt van een hoofdstraat lag en dode honden in water. Sommige bewoners verlieten het gebied met minimale bezittingen, terwijl anderen vastbesloten waren te blijven.

Medische voorzieningen in Grand Bahama, de Abacos en Nassau waren “tot nu toe” voor de gewonden, zei Aubynette Rolle van de Bahama's Public Hospitals Authority. Rolle zei dat dringende zorg werd verleend op de door orkanen getroffen eilanden, terwijl geïmproviseerde klinieken te maken hadden met niet-dringende slachtoffers. Er is een triage-systeem opgezet op een luchthaven in Nassau, om meer kritieke patiënten naar het Princess Margaret Hospital te leiden.

Ongeveer 250 evacués uit Abaco kwamen vrijdagmiddag per boot aan in Nassau, en later op de dag werden er nog eens 250 verwacht, meldde het radiostation van de National Voice of the Bahamas, onder vermelding van een woordvoerder van het National Emergency Management Agency van het land.

Er waren meldingen van chaotische scènes in de haven in Freeport, Grand Bahama, terwijl veel Bahamanen probeerden op een Bahamas Paradise Cruise Line-schip te komen dat gratis evacués naar West Palm Beach, Florida brengt.

Humanitaire respons
Onderdakmateriaal voor honderden mensen en hygiënekits inclusief basisartikelen zoals zeep, werden gelost van het Britse schip RFA Mounts Bay en gedistribueerd in Marsh Harbour, zei de Britse afdeling voor internationale ontwikkeling vrijdag. Britse troepen distribueren ook water uit voorraden aan boord van het schip, dat een systeem heeft om van zeewater drinkwater te maken.

De Amerikaanse kustwacht, die samenwerkt met het National Emergency Management Agency in de Bahama's, heeft 295 mensen gered sinds Dorian begon, tweette de Amerikaanse ambassade in Nassau.

Hulpgroepen richten zich op het krijgen van artsen, verpleegkundigen en medische benodigdheden in de zwaarst getroffen gebieden en het helpen van overlevenden om voedsel en veilig drinkwater te krijgen. Het risico op uitbraken van diarree en door water overgebrachte ziekten is groot, omdat drinkwater besmet kan zijn met rioolwater, zegt de Pan American Health Organization, die de situatie voor sommige mensen op Abaco omschreef als 'wanhopig'.

De Verenigde Naties schatten dat 70.000 mensen onmiddellijk behoefte hadden aan voedsel, water en onderdak op de eilanden. Een fotograaf van Reuters zag wijdverbreide plunderingen op Abaco, met mensen die supermarkten en slijterijen betraden. Wendy Hawkes, wiens huis op Abaco grotendeels was verwoest, beschreef dat ze de buren buiten hun voordeur zag staan ​​met jachtgeweren om plunderaars af te weren.

De hulpinspanningen worden geconfronteerd met formidabele logistieke uitdagingen vanwege de wijdverspreide vernietiging van Dorian, die bijna twee dagen boven de Bahama's zweefde met hevige regens en felle winden die stormvloeden van 3,7 tot 5,5 meter opwierpen. De storm landde vrijdag op de Outer Banks van North Carolina met winden van 150 km per uur.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May