Voormalig Chinese ambassadeur Zhang naar Suriname
07 Sep 2019, 11:37
foto
Voormalig ambassadeur Zhang Jinxiong van China. (Foto: Ranu Abhelakh)


Voormalig ambassadeur Zhang Jinxiong van de Volksrepubliek China is volgende week op werkbezoek in Suriname. Hij leidt een kleine delegatie en zal naast werkbesprekingen ook een lezing houden in Hotel Torarica, zegt zijn collega ambassadeur Liu Quan aan Starnieuws. “In de lezing, gepland voor 10 september, zal Zhang onder andere ingaan op de laatste ontwikkelingen in China en het buitenlands beleid.”

Het is de derde keer dat Zhang Suriname aandoet. De diplomaat, die de Nederlandse taal spreekt, heeft zijn land al tussen 2002-2006 gediend als counsellor op de ambassade in Paramaribo. In mei 2016 werd hij door de Chinese president Xi Jinping benoemd tot ambassadeur en een week later arriveerde hij op zijn nieuwe standplaats: Paramaribo. In 2018 ging hij met pensioen en sloot hij hier zijn carrière af. Hij werd opgevolgd door Liu, die uitlegt dat Chinese diplomaten na hun pensionering nog altijd werk blijven verzetten voor de Chinese overheid.

In zijn laatste interview aan Starnieuws, stelde Zhang dat hij zich sinds zijn komst in 2016 focuste op de projectuitvoering van lopende zaken. Voor zijn komst naar Suriname waren er gedurende vier jaren geen projecten.  Het was een periode van een voorbereidingstraject van zijn voorgangers en de Surinaamse overheid. “Ik was niet blij met het tempo. De duur tussen projectonderhandeling en oplevering was te lang. Daarom hebben wij ons ingezet om het uitvoeringstempo te versnellen”, zei hij in 2018.

Zhang gaf toen verder aan dat China veel waarde hecht aan de relatie met Suriname. Het krijgt internationaal altijd support van Suriname. “Wij willen meer doen in de pragmatische economische relatie, maar China, zelf een ontwikkelingsland, kan Suriname slechts helpen met wat binnen ons bereik ligt. En soms moet je consensus bereiken of je het project doet en op welke manier: lening of schenking.”

De jaarlijkse bilaterale handel tussen Suriname en China stond in 2018 op een totaal van US$ 268 miljoen. Het is een stijging van 31,46 procent met een toename van 102 procent voor de export van Surinaamse producten naar China.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May