Krokodillentranen van Akiemboto
07 Sep 2019, 04:51
foto


Reactie op het artikel: Suriname heeft momenten gemist. Het zijn krokodillentranen van minister Sergio Akiemboto, als hij zegt: “Suriname heeft momenten gemist”. Tijdens de behandeling van de Alcoa- deal in DNA heeft hij genoeg momenten en kansen gehad om de ‘gemiste momenten’ recht te trekken. Maar de minister heeft willens en wetens meegewerkt aan de totstandkoming van de slechte deal.

Suriname is verkocht en nu komen vertellen dat we eerlijk moeten zijn over zaken en de waarheid moeten vertellen, is klinkklare onzin. Die krokodillentranen raken de samenleving niet. Minister Sergio Akiemboto heeft het Surinaamse volk misleid en voor de gek gehouden. Vanaf het begin heeft hij het regeringsstandpunt door dik en dun ondersteund, hij heeft nooit bezwaar aangetekend.

Waarom achteraf eerlijk zijn en de waarheid vertellen? Wat voor zin heeft het nu om dit verhaal aan de samenleving voor te houden? Ik ben helemaal niet onder de indruk van die klinkklare onzin van Sergio Akiemboto. Hij moest mans genoeg zijn om deze zaken in het parlement aan de orde te stellen, maar nee, hij kon de durf en moed niet opbrengen.

Waarom heeft Akiemboto in het parlement niet keihard gezegd: Suralco, je moet ons betalen voor het vroegtijdig beëindigen. Dat durfde hij niet, daarvoor was hij te laf. En nu achteraf zeggen dat we het niet hebben gedaan of niet optimaal gedaan is, is een teken van wanprestatie en onbehoorlijk bestuur. Het is duidelijk dat Sergio Akiemboto niet het Surinaamse belang, maar het partijbelang heeft gediend.

De minister merkte op dat Alcoa hier is om hun belang optimaal te verdedigen, daarvoor zijn ze hier. "They are here to do business en als ze een graantje extra kunnen meepikken van jouw deel, dan gaan ze dat doen”. En wat heeft de regering, de presidentiële commissie onder leiding van Dilip Sardjoe en de coalitie gedaan? Ze hebben toegestaan dat Alcoa een groot deel van ons graantje heeft meegepikt.

De minister heeft toegegeven dat de materie vrij technisch en complex was en dat de communicatie van de onderhandelingscommissie geen schoonheidsprijs verdient. Hij vond dat er meerdere informatiesessies moesten zijn gehouden over het onderwerp. Waarom dan geen meerdere informatiesessies gehouden? De complexiteit van de Alcoa- deal mocht absoluut geen reden zijn om het land zwaar te benadelen door akkoord te gaan met deze slechte deal.

Als de minister zegt dat er veel spelers op de wereld zijn die belangstelling hebben om de bauxietsector verder te helpen ontwikkelen, is dat een domheid van de minister. Wie houdt hij voor de gek? Voorts zegt de bewindsman dat wanneer we weer opnieuw om de tafel gaan zitten met Alcoa, bepalend zal zijn hoe die nieuwe overeenkomst voor de bauxietsector er voor de komende honderd jaar eruit zal gaan zien. Met de goedkeuring van de Alcoa-deal is het hoofdstuk van de bauxietindustrie in Suriname afgesloten, hiermee is ook de toekomst van de bauxiet-industrie gesloopt. De minister moet zijn verhaal en misleiding niet verbergen achter zijn krokodillentranen.

Idris Naipal
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May