Misiekaba: Regering moet grondbeleid uit de zeldzaamheid halen
29 Apr 2011, 00:01
foto
André Misiekaba vraagt aandacht voor het woningprobleem. (Foto: Ramon Keijzer)


De regering moet het verkrijgen van een bouw- of landbouwkavel uit de kunstmatige gecreëerde sfeer halen en het betaalbaar maken. Zo alleen kan inhoud worden gegeven aan artikel 2 van het decreet grondbeleid.

Parlementariër André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) die naar dit decreet verwijst, zegt dat elke Surinamer die in het land woont recht heeft op een stuk domeingrond onder een zakelijke titel verkregen. Hij verwijst ook naar de grondwet waarin wordt aangegeven dat bij wet een huisvestingsplan moet worden gemaakt, dat voorziet in betaalbare woningen. “Is er een huisvestingsplan, wanneer wordt dat ingediend bij De Nationale Assemblee”, vroeg Misiekaba donderdag aan de regering tijdens de algemene politieke beschouwing van de regeringsverklaring.

Meerdere gezinnen in huis
De parlementariër heeft president Desi Bouterse, de 17 ministers en hun beleid en niet in de laatste plaats het parlement ervan verweten hoofdelijk ervoor verantwoordelijk te zijn dat het volk geen toegang heeft tot grond en betaalbare woningen. “We doen niet wat de wet ons gebiedt. Laten we gewoon doen wat we moeten doen. De wet eerbiedigen”, zei Misiekaba. Dat wordt gezegd dat tijdens de vorige regering er duizenden grondbeschikkingen zijn uitgegeven, maakt geen indruk op de parlementariër.

“Het is interessant om te zien wie de mensen zijn die allemaal in aanmerking zijn gekomen”, stelde hij. Hij zegt er op de hoogte van te zijn dat in veel achtergestelde buurten nog steeds meerdere gezinnen genoodzaakt zijn in één huis te wonen van nog geen 6 bij 8 meter. Dit brengt volgens hem veel sociale gevolgen met zich mee.

De basis
“In mijn opvatting is een goede woning en woonplaats de basis om je leven te organiseren”, zegt Misiekaba. Volgens hem is er een onlosmakelijk verband tussen problemen rond woning, woonplaats en slecht functioneren in de maatschappij. In zijn betoog vroeg hij de regering als die ervan op de hoogte is dat 50 procent van de gevallen van seksueel misbruik direct te maken hebben met problemen rond woning en woonplaats. Hij vindt dat de regering een duidelijk beleid moet formuleren voor startende gezinnen. Eeuwig bij ouders inwonen of een huurhuis betalen van soms wel 300 euro is voor hem geen optie. Dat beleid moet ook gericht zijn op afgestudeerd kader en bepaalde beroepen.

De parlementariër vindt dat voor Suriname grond geen zeldzaam begrip mag zijn. Zeker niet als het gaat om bebouwing en bewoning. Ook al zou grond voluit worden uitgegeven voor industriële doeleinden, moet er volgens hem voldoende grond beschikbaar zijn voor een ieder. “Maar grond wordt door de partij politiek kunstmatig zeldzaam gemaakt en gehouden. De hoge prijzen voor grond en de hoge prijzen voor een huurhuis in vreemde valuta is volgens Misiekaba door de overheid veroorzaakt. “Mensen betalen 50 en 60 procent van hun salaris aan huur terwijl 25 procent tot 30 procent als redelijk wordt geacht”, zegt hij. “Niet de particulieren zijn schuldig, zij maken gebruik van de ruimte die de politiek hen biedt”.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May