Asabina pleit voor verlichting noden volk
28 Apr 2011, 20:50
foto
Ronny Asabina, fractieleider van de BEP. (Foto: Ramon Keijzer)


Ronny Asabina (Fractieleider BEP) vindt dat het beleid van de regering zich vooral moet concentreren op wat in de afgelopen 35 jaren niet is gedaan. Daarvoor vindt hij de regeringsverklaring een goede leidraad. ”De hervormingen die daarin voorkomen, beslaan alle gebieden om het land tot ontwikkeling te brengen”, zegt hij. Volgens Asabina is het onmogelijk de moderniseringsmaatregelen van de regering Bouterse/Ameerali verder uit te stellen. “We moeten de knelpunten en ontbrekende schakels onder ogen zien”, zegt hij. Asabina voerde donderdag ook het woord bij de algemene beschouwing van de regeringsverklaring.

Asabina somde een diverse nationale en internationale factoren op die de ontwikkeling van Suriname belemmeren. Volgens hem zal die belemmering verder worden doorgezet als niet een andere koers wordt gevaren dan tot nu toe is gedaan. Nieuwe supermachten, escalerende conflicten in de wereld, zoals de toenemende onrust in het midden oosten, behoren allemaal tot die bedreigingen. Asabina zegt dat er een groeiende kloof is in de wereld tussen armen en rijken. De voedsel- en ook de energiecrisis worden steeds meer gevoeld. Hij verwijst naar een uitgave van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) waarin melding wordt gemaakt dat de voedselprijzen in de wereld het hoogste niveau hebben bereikt sinds 2008.

De nationale situatie is voor Asabina feitelijk genoeg. “We kunnen niet meer terugvallen op de in 1975 toegekende schenkingsmiddelen, de verdragsmiddelen zijn uitgeput. Onze economie wordt in stand gehouden door de productie van en handel in grondstoffen, die gevoelig zijn voor wat op de internationale markt gebeurt. We hebben een uitermate kwetsbare economie”, benadrukt de parlementariër. De lege staatskas die volgens Asabina de regering Bouterse heeft aangetroffen, maakt het beeld somberder, terwijl er ook een forse stijging te zien is van prijzen in de handel.

Volgens de parlementariër is het onmogelijk geen sociale programma’s door te voeren. Wat voorkomen moet worden is dat deze programma’s blijvende sporen achterlaten in termen van toegenomen armoede en ontheemding. “Het kan niet zo zijn dat terwijl de economie zich herstelt de armoede toeneemt en de burgers radeloos raken”, zegt Asabina. Hij is blij met de genomen maatregelen van de regering om de sociale uitkeringen te verhogen.

De spreker zegt dat gaandeweg het hervormingstraject er tegenvallers zullen zijn die opgevangen moeten worden met meevallers op lang termijn of nagaan hoe die tegenvallers op te vangen binnen de bezuinigingsplannen van de regering. Asabina hoopt dat de regering bij de begrotingsbehandeling die in mei moet plaatsvinden dan ook heel duidelijk aangeeft met welk bedrag zij hoopt te bezuinigen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May