Mark Lall: Vismarkt verzadigd, visprijzen dalen
05 Sep 2019, 00:00
foto
Een lading vis bestemd voor de export. De visprijzen zijn met een derde teruggelopen dit jaar.


De vissers kampen met teruglopende visverkopen en lage prijzen. Dit jaar zijn de visprijzen met bijna 30 procent gedaald, zegt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief. Het marktmechanisme vraag en aanbod is uit zijn balans. Nu het probleem met de Chinese trawlers is opgelost, zullen de vissers hun volle aandacht richten op het oplossen van de oorzaken van de teruggelopen verkopen.

Bij de verzadiging van de markt heeft het vergunningenbeleid een grote rol gespeeld, zegt Lall aan Starnieuws. Hoe meer vergunningen je uitgeeft, hoe meer vis er gevangen wordt, waardoor de markt sneller verzadigd raakt. Hij vertelt dat er elk jaar wel een terugloop in de verkopen is, maar dat het dit jaar veel groter is.

De vissers blijven zitten met hun vangsten en producten. Lall zegt dat de teruggelopen visexport te maken heeft met een buitenlands marktprobleem, met name de Aziatische markt lijkt verzadigd te zijn. Een visexporteur heeft afgelopen zaterdag via het Viskeuringsinstituut 23.730 kg aan onverwerkte visproducten laten vernietigen. Het betrof een lading die op 18 mei 2018 was verzonden naar Vietnam. Medio augustus 2019, bijna anderhalf jaar later, is de lading teruggestuurd naar de ondernemer. De afnemer in Vietnam heeft de lading nooit ingeklaard. De visexporteur wilde geen risico nemen en heeft in overleg met het Viskeuringsinstituut de lading vernietigd. De ondernemer heeft vastgesteld dat het voor kleine landen steeds moeilijker wordt om vis te exporteren, aangezien de grote mogendheden waaronder de Verenigde Staten en de Europese Unie, de regels steeds verder aanscherpen. "Dit tot grote frustraties van de exporteurs van kleine landen."

Met moeite lukt het wat te verkopen nu de markt is gekrompen, vertelt Lall. Met het vertrek van de Chinese trawlers is één probleem opgelost, maar nu blijkt hoe desastreus het vergunningenbeleid is. Er is sprake van een verdubbeling van het aantal visvergunningen - van 250 naar bijna 500 - voor hetzelfde visgebied.

De visprijzen zijn heel snel gedropt dit jaar. Zelfs de verkoop van visblaas waarmee de vissers hun expeditiekosten nog konden betalen, lijkt een probleem te zijn. "Niemand wil het kopen, en als er zich toch na moeizaam onderhandelen een koper aanbiedt, wil die het op krediet." Lall wijst erop dat de expeditiekosten blijven stijgen en met de teruggelopen visverkopen, de vissers heel moeilijk kunnen rondkomen. Hij blijft pleiten voor het verminderen van de visdruk, wat betekent dat het aantal vergunningen moet worden verminderd.

Lall verwoordt de vrees van de vissers. "Als er niet snel wordt ingegrepen, vreest hij dat de hele sector financieel instort. En dat geld voor zowel de exporteurs, verwerkers en vissers." Hij wijst op de economische gevolgen voor Suriname.

Het Visserscollectief en de Suriname Fisherfolk Organisation hebben vandaag een gesprek met minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Op de agenda staat het vergunningenbeleid en de zorgpunten van de visserijsector. De bewindsman heeft herhaaldelijk gezegd niet onwelwillend te staan tegenover ordening van de vissector.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May