Autoriteiten Bahama's zoeken naar overlevenden
04 Sep 2019, 16:35
foto
Luchtfoto's tonen een totale verwoesting van de Abaco eilanden in de Bahama's aan. Orkaan Dorian heeft de eilanden als de zwaarste categorie getroffen.(Foto: Reuters)


Redders zochten vandaag naar overlevenden in de Bahama's nadat orkaan Dorian, in zijn kielzog een overstroomd landschap achterliet met verpulverde huizen en gestrande boten. Dorian  is de schadelijkste storm die het eiland tot nog toe heeft getroffen.

De omvang van de schade en de humanitaire crisis begint zich te ontvouwen toen luchtvideo's van de Abaco-eilanden in de noordelijke Bahama's grote stroken vernietiging toonden. Ambtenaren waarschuwden dat het huidige aantal doden van zeven waarschijnlijk zal stijgen. Hulporganisaties schatten dat tienduizenden mensen voedsel en andere steun nodig zouden hebben.

"We zitten midden in één van de grootste nationale crises in de geschiedenis van ons land", vertelde premier Hubert Minnis op de Bahama's op een persconferentie. "Geen moeite of middelen zullen worden tegengehouden." Sommige stormslachtoffers bleven op daken, in afwachting van redding, volgens berichten in de media vroeg vandaag.

“We kunnen verwachten dat er meer doden zullen worden geregistreerd. Dit is slechts voorlopige informatie," zei Minnis. "Marsh Harbour heeft naar ik schat meer dan 60 procent schade aan hun huizen geleden," merkte hij op, verwijzend naar de haven op Great Abaco. "De Mud, zoals we weten, is volledig vernietigd of gedecimeerd," zei hij verwijzend naar een sloppenwijk.

Luchtfoto's van het grote Abaco-eiland van de Bahama's toonde kilometers overstroomde buurten, bezaaid met omgekeerde boten en scheepscontainers verspreid als speelgoed. Veel gebouwen hadden muren of daken die gedeeltelijk waren afgescheurd.

"Slachtoffers worden geladen op diepladers in heel Abaco," zei een Twitter-gebruiker, die een regenwazige foto van slappe lichamen in een vrachtwagen-bak beschrijft. Andere berichten op Twitter zeiden dat hele gemeenschappen waren weggevaagd.

De Marsh Harbour Airport na de doortocht van orkaan Dorian op de Abaco eilanden in de Bahama's. (Foto: Reuters)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het niet geloofde dat Amerikaanse burgers die tijdens de storm op de Bahama's waren, zijn gedood. De meeste Amerikanen op de Bahama's evacueerden vóór de storm, vertelde een hoge ambtenaar van het State Department aan verslaggevers.

Nadat het zich door het Caribisch gebied had voortbewogen als één van de krachtigste orkanen die ooit zijn geregistreerd, verminderden de windsnelheden van Dorian op dinsdag naar een categorie 2-storm op de vijfstappen Saffir-Simpson-intensiteitsschaal. Het handhaafde dat niveau op woensdag, maar voorspellers waarschuwden dat het nog steeds gevaarlijk was.

Inwoners van de kust van Florida, Georgië en Zuid-Carolina zetten zich schrap voor de aankomst van Dorian vandaag. Het National Hurricane Center waarschuwde dat de langzaam voortbewegende storm donderdag of vrijdag in Zuid- of Noord-Carolina zou kunnen aankomen. De gouverneur van Georgië, Brian Kemp, breidde de noodtoestand uit tot 21 provincies, terwijl de storm naar het noorden trok richting de kust. De noodsituatie dekt meer dan 900.000 inwoners van Georgië, van wie meer dan 400.000 volgens het Emergency Management en Homeland Security Agency van de staat de opdracht hebben gekregen om te evacueren.

Dorian pakte aanhoudende winden van 165 km per uur en bewoog met 12 km p/u, terwijl het ongeveer 335 km (zuidoosten) van Jacksonville, Florida draaide, zei het NHC in update vanmorgen. Orkaanwinden waren uitgebreid tot 100 km van de kern van de storm. Zware regenval en stormvloedkerende wateren die het binnenland binnendringen, kunnen levensbedreigende overstromingen veroorzaken, aldus het NHC. De gebieden die risico lopen strekt zich uit van Jupiter, Florida, tot Surf City, North Carolina. Tornado's waren mogelijk langs de kust van Florida, met het risico later te verhuizen naar Georgia en South Carolina.

Met telefoonverbindingen die zijn verbroken op de eilanden Abaco en Grand Bahama plaatsten bewoners lijsten van vermiste dierbaren op sociale mediasites. Een enkele Facebook-post door media-outlet Our News Bahamas op zoek naar de namen van vermiste mensen had 1.600 reacties met vermelding van verloren familieleden sinds het live ging op dinsdag.

De exacte tol op de Bahama's zal niet duidelijk zijn totdat de storm voorbij is en reddingsteams toegang hebben tot verwoeste gebieden, zei Theo Neilly, de Bahamaanse consul-generaal in Washington. Maar liefst 13.000 huizen op de Bahama's zijn misschien vernietigd of ernstig beschadigd, zei de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen.

Josh Morgerman, die op 31 augustus naar het Great Abaco Island ging, zei dat Dorian de meest intense storm was die hij had meegemaakt in drie decennia van het achtervolgen van orkanen. "Dacht dat ik het veilig speelde door het uit te rijden in een solide betonnen school op een heuvel in Marsh Harbour," zei hij op Twitter. "Dacht verkeerd ... Winden beuken het gebouw met de kracht van duizend mokers." Toen het oog van de storm over het eiland trok, zei Morgerman dat hij naar een beter gebouwd overheidsgebouw vluchtte dat hij gevuld vond met anderen die aan ingestorte huizen waren ontsnapt.

Voedsel kan nodig zijn voor 14.500 mensen op de Abaco-eilanden in het noorden van de Bahama's en voor 45.700 mensen in Grand Bahama, aldus het Voedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP). De voorlopige schattingen waren gebaseerd op een beoordeling door vertegenwoordigers van Caribische landen, het WFP en andere groepen.

Veel inwoners van Florida waren woensdag opgelucht omdat hun staat de ergste van de woede van Dorian werd bespaard. "Deze storm was niet slecht zoals ik dacht dat het zou zijn. De wind is behoorlijk tam geweest, "zei Andres Cuartas (46), die huurwoningen in Jacksonville Beach bezit. “Door de omvang van de storm maakte ik me een beetje zorgen. Ik raakte in paniek toen het in het Caribisch Gebied was, toen ze het op een (categorie) 5 hadden." Mensen kropen terug naar Jacksonville Beach toen Florida de ergste storm leek te ontvluchten, met een paar mensen die  woensdagochtend aan de pier surften.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May