Boris Johnson verslagen, Kamerleden nemen regie over
04 Sep 2019, 04:36
foto
De Britse premier Boris Johnson tijdens zijn spreekbeurt in het Britse Lagerhuis. (Beeld BBC)


Rebellerende leden van de regerende Conservatieve Partij (Tory) en parlementsleden van de oppositie hebben de regering verslagen in de eerste fase van hun poging om een wet aan te nemen die bedoeld is om een no-deal Brexit te voorkomen. Leden van het Lagerhuis stemden 328 tegen 301 om de agenda onder controle te krijgen, wat betekent dat ze een wetsvoorstel kunnen indienen om de exitdatum van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit te stellen.

In reactie zei Boris Johnson dat hij een motie voor een vroege algemene verkiezing zou indienen. Jeremy Corbyn zei dat het wetsvoorstel moest worden aangenomen voordat er verkiezingen werden gehouden.

In totaal hebben 21 Tory-parlementsleden, waaronder een aantal voormalige ministers, zich aangesloten bij oppositiepartijen om de regering te verslaan. Na de stemming zei Downing Street, het kantoor van premier Johnson, dat die Tory-parlementsleden die in opstand kwamen uit de partij zouden worden gezet.

Johnson had gehoopt dat het dreigen met uitzetting en het spook van een verkiezing, de rebellen weer in het gareel zou laten lopen. De langstzittende Tory-rebel, ex-kanselier Ken Clarke, vertelde BBC Newsnight dat hij nog steeds "een mainstream conservatief" was, maar zijn partij niet meer herkende. De "knock about personage" van de premier maakte "het meest rechtse kabinet dat een conservatieve regering ooit heeft geproduceerd", zei hij.

De premier vertelde parlementsleden dat hij geen andere keuze had dan door te gaan met zijn inspanningen om een verkiezing in oktober te houden, en voegde eraan toe: "De mensen in dit land zullen moeten kiezen." Het resultaat betekent dat de parlementsleden de controle van de agenda van het Lagerhuis vandaag, woensdag, kunnen overnemen. Dat geeft hen de kans om een partijoverschrijdend wetsvoorstel in te dienen dat de premier zou dwingen om Brexit uit te stellen tot 31 januari, tenzij Kamerleden een nieuwe deal goedkeuren of vóór 19 oktober stemmen voor een no-deal exit.

De BBC heeft informatie dat de regering van plan is een verkiezing te houden op 15 oktober, twee dagen vóór een cruciale EU-top in Brussel. Om een verkiezing volgens de wet uit te schrijven, heeft Johnson de steun van Labour nodig, omdat hij de steun van tweederde van de 650 parlementariërs van het Verenigd Koninkrijk nodig heeft.

Maar Corbyn zei dat de ontwerpwet ondersteund door parlementsleden van de oppositie en Tory-rebellen om "geen deal van de tafel te halen", eerst zou moeten passeren voordat er verkiezingen werden gehouden. Hij voegde eraan toe: "Er is geen meerderheid om uit de Europese Unie te vertrekken zonder een deal binnen het land".

Richard Burgon, schaduwsecretaris van Justitie, zei dat hij Boris Johnson niet vertrouwde. Hij zei dat de premier "de datum zou kunnen wijzigen, zodat we tijdens de algemene verkiezingscampagne zonder een deal de Europese Unie verlaten". Hij vertelde de BBC: "We willen er zeker van zijn dat er geen no-deal Brexit kan plaatsvinden, en als dat eenmaal is gebeurd, willen we zo snel mogelijk een algemene verkiezing."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May