Levensbedreigende situatie op de Bahama eilanden
01 Sep 2019, 21:43
foto
Orkaan Dorian hangt over de Bahama's. Het is een storm van de hoogste categorie.


De Grand Bahama Utility Company berichtte om 19.00 uur lokale tijd dat het de verbinding met het water op het eiland Grand Bahama begon af te sluiten ter voorbereiding op orkaan Dorian. Het bedrijf riep bewoners op om hun voorbereidingen voor wateropslag af te ronden.

De megastorm van de vijfde categorie, teisterde al de hele middag de Abaco-eilanden in de Bahama Archipel met windsnelheden van meer dan 354 km/u, volgens een update van het National Hurricane Centre (NHC). "Dit is een levensbedreigende situatie. Bewoners in de Abacos moeten in hun schuilplaats blijven," zei het NHC. Terwijl in het hart van de orkaan de wind met een gemiddelde snelheid van 298 km per uur waaide, verplaatste het zich westwaarts op een wandeltempo van slechts 5 km per uur.

De storm landde om 2 uur ’s middags plaatselijke tijd op het Great Abaco Island en zou naar verwachting later op de dag Grand Bahama, het meest noordelijke eiland van het land, passeren.

Ambtenaren adviseerden de bewoners om beide gebieden te evacueren. "We kunnen niet genoeg benadrukken hoeveel verwoesting en catastrofale gevolgen orkaan Dorian naar verwachting zal hebben," zei Shavonne Moxey-Bonamy, de belangrijkste meteoroloog van Bahama's, op zondag.

Bewoners meldden stroomuitval, overstromingen, daken van gebouwen afgescheurd en de vernietiging van kades toen het oog van de storm direct over het eiland passeerde. De materiële schade was "verwoestend", zei Joy Jibrily, directeur-generaal van het ministerie van Toerisme en Luchtvaart van de Bahama's, maar zondagavond waren er geen doden gemeld.

Die verwoesting zal naar verwachting verergeren als de orkaan laat op zondag over de eilanden stilhangt, wat leidt tot een langere periode - mogelijk tot twee dagen - van enorme golven, overstromingen, stroomuitval en regen. De storm kan ervoor zorgen dat de zeespiegel tot zes meter stijgt en winden kunnen een snelheid van 340 km/u bereiken.

Veel inwoners van het noorden van de Bahama's doken onder in scholen, kerken en andere schuilplaatsen terwijl de storm naderde. Maar ondanks de bevelen om te evacueren, zeiden ambtenaren dat verschillende bewoners ervoor hadden gekozen om thuis te blijven om de storm uit te rijden.

Silbert Mills, de 59-jarige eigenaar van het Bahamas Christian Network, een lokale omroep, vertelde het persbureau Associated Press dat hij van plan is om de storm op de Abaco-eilanden uit te zitten. Hij zei dat bomen en hoogspanningslijnen al waren omgevallen en sommige wegen onbegaanbaar waren geworden. "De winden huilen zoals we nog nooit eerder hebben meegemaakt," zei Mills.

In de noordelijke delen van de archipel van de Bahama's sloten hotels, bewoners verlieten hun huizen en ambtenaren huurden boten om mensen van laaggelegen gebieden naar grotere eilanden te verplaatsen, terwijl de orkaan naderde.

Minister president Hubert Minnis van de Bahama's waarschuwde dat Dorian een 'gevaarlijke storm' is en zei dat 'degenen die niet evacueren, zichzelf in extreem gevaar brengen en een catastrofaal gevolg kunnen verwachten'. Hij voegde eraan toe dat 73.000 mensen en 21.000 huizen het risico liepen op stormvloeden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May