Reactie op NII 'feiten'
01 Sep 2019, 00:57
foto


De rekenmeesters van het NII (Nationaal Informatie Instituut) hebben net als de onderhandelingscommissie helaas niet kunnen imponeren. Uit hun reactie zijn slechts twee conclusies te destilleren. Ten eerste dat Suralco inderdaad stroomsubsidies zal ontvangen. Ten tweede dat de stroomprijzen op 1 januari 2020 zullen moeten worden verhoogd. Jawel, dat heeft u goed gelezen. Leest u verder waarom.

Suriname zal Suralco stroomsubsidies geven
Van een subsidie is sprake indien een deel van de kosten van een product door de overheid wordt betaald. Wat inhoudt dat de verkoopprijs lager is dan de kostprijs van dat product. Als Suralco minder betaalt dan de werkelijke kostprijs, dan ontvangt zij dus een subsidie.

Het Suralco/Alcoa contract geeft aan dat de Suralco verkoopprijs het gemiddelde is van de prijs die Suriname heeft betaald in de periode 2017 t/m 2019 (zie Schedule 2 - Clause 3). Dit komt neer op afgerond 5.7 dollarcent/kWh. Als de kostprijs hoger is dan is er dus sprake van subsidie.

In het artikel stelt het NII dat deze kostprijs “gemiddeld 6.5 dollarcent/kWh bedraagt en niet veel hoger”. Dan produceert de EBS tegen 6.5 dollarcent/kWh en zal verkopen aan Suralco voor 5.7 dollarcent/kWh. Dus de EBS maakt een verlies. Suralco profiteert dus van een stroomprijs die onder de kostprijs ligt en wordt dus gesubsidieerd. Het NII zegt dus zelf impliciet dat Suralco zal worden gesubsidieerd.

Verhoging stroomtarieven?
Volgens het NII zal een nieuw op te zetten staatsbedrijf “NewCo” de dam beheren en de stroom verkopen. Hiermee zal volgens het NII een bedrag van maar liefs 525 miljoen USD aan inkomsten in 10 jaar worden gegenereerd. De Suralco zal hiervan een bedrag van 9 miljoen USD betalen.

Dan is nu de vraag: Wie zal het verschil van 525 – 9 = 516 miljoen USD aan NewCo betalen? Als dit de EBS is, dan betekent dit dat de EBS de 516/10 = 51.6 miljoen USD per jaar zal gaan verhalen op haar klanten. Met als gevolg dat de stroomtarieven omhoog zullen gaan. Immers, momenteel wordt de EBS inkoop van Afobakastroom gesubsidieerd en hoeft de EBS hiervoor niet te betalen. Als de EBS nu wel moet gaan betalen aan NewCo, dan kan het niet anders dan dat het tarief omhoog moet.

Het kan ook dat NewCo de Afobakastroom niet zal verkopen aan de EBS, maar aan nieuwe industrieën. De consequentie is dan dat de goedkope hydrostroom niet meer beschikbaar is voor “Paramaribo”. Er zal dan in de stad duurdere thermische energie moeten worden opgewekt. De kostprijs hiervan is 2x tot 3x duurder dan die van de Afobakastroom. Dat betekent dat de productiekosten voor de EBS zullen toenemen en dus ook een verhoging van het stroomtarief.

Verlaging subsidiedruk, geen extra inkomsten
Als NewCo inkomsten zal vergaren van de EBS of industriële klanten, dan zal dit bedrijf enorme winsten gaan maken. De kostprijs van hydrostroom is namelijk erg laag, circa 1 dollarct/kWh. Uitgaande van de door het NII berekende omzet op basis van een verkoopprijs van 6 dollarcent/kWh, is de winst dan circa 44 miljoen USD per jaar. De vraag is of er al is nagedacht waar deze winst aan zal worden besteed en welke partij deze winst zal gaan mogen beheren?

Duidelijk is dat als er met de dam geld gaat worden verdiend, dan zal dit moeten komen uit een tariefsverhoging. Nu lijkt een tariefsverhoging in een verkiezingsjaar niet waarschijnlijk. Wat het NII waarschijnlijk bedoelde, is dat omdat Suralco niet meer hoeft te worden betaald, de subsidiedruk op de staatsbegroting zal afnemen. Maar dat klinkt natuurlijk minder indrukwekkend dan 525 miljoen gaan verdienen.

Conclusies
De deal met Suralco/Alcoa is zo een beetje de slechtste deal die ooit is gesloten. Het is onacceptabel dat nu Suralco er de brui aan geeft, zij nog 10 jaar lang zal worden gesubsidieerd. De coalitieleden van de fatale 30 augustus 2019 zullen de uitverkoop van Suriname op hun geweten moeten gaan dragen. De uitzondering was mevrouw Simons; maar haar kruik ligt al enige poos in het water.

dr.mr.ir. Viren Ajodhia
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May