Reactie op artikel van Mr. Dr. Ir. Viren Ajodhia
30 Aug 2019, 17:20
foto


In de concept deal met Suralco/Alcoa is opgenomen dat de regering gedurende 10 jaar stroom aan Suralco moet leveren tegen een prijs van 5.5 US-dollarcent per kWh. Dit komt neer op een subsidie van 20 miljoen US-dollar aan Suralco. De regering stelde op haar persconferentie woensdag  dat er geen sprake is van stroomsubsidies aan Suralco. Er van uitgaande dat de regering niet misleidt, lijkt het er dus op dat de regering een rekenfout van 20 miljoen US-dollar heeft gemaakt. Ik zal uitleggen waarom. (Mr. Dr. Ir. Viren Ajodhia)

Feiten:
Na de overdracht van de dam, treedt gelijk in werking de “Suralco Stroom afname overeenkomst”. In deze overeenkomst is vastgelegd de prijs per Kwh na 2019 van 5.995 US-dollarcent per KWh.

De gemiddelde stroomprijs in Suriname is momenteel rond de 6.5 US-dollercent per kWh. Deze prijs is zoals iedereen weet zwaar gesubsidieerd. De EBS ontving in 2018 totaal 1.24 miljard SRD aan subsidie. De echte kostprijs ligt dus veel hoger dan deze 6.5 dollarcent. (Mr. Dr. Ir. Viren Ajodhia)

Feiten:
De kostprijs van de EBS bedraagt inderdaad gemiddeld 6.5 US dollarcent per KWH en niet veel hoger.

Suralco mag van de regering een prijs betalen van 5.5 dollarcent, dus zelfs lager dan de gesubsidieerde prijs. En dat terwijl er geen enkele reden is om Suralco te gaan subsidiëren. Als een internationaal bedrijf wil komen investeren in Suriname, dan is een incentive in de vorm van goedkope stroom zeer zeker op zijn plaats. Maar niet een bedrijf dat Suriname in de steek laat en verlaat. (Mr. Dr. Ir. Viren Ajodhia)

Feiten:
Met referte aan de MoU van 2015 is er een prijsstabilisatie tussen partijen afgesproken die een signifante besparing oplevert t.o.v het 1999 afgesloten energie overeenkomst. De nieuwe overeenkomst welke uit onderhandeld is, is gebaseerd op een vaste olieprijs van US$ 40,- per barrel met een additional factor van US$ 3,- per barrel beginnende in 2017.

Het behoeft verduidelijking dat de energie prijs geleverd aan de staat Suriname als volgt bedraagt:
In 2017 5,315 US dollarcent per KWh.
In 2018 5,65   US dollarcent per KWh.
In 2019 5,995 US dollarcent per KWh.

Daarnaast zijn partijen overeengekomen dat de over 2014 openstaande energie rekeningen van de Staat Suriname, kwijtgescholden zijn geworden ten bedrage van US$ 40 miljoen. De twee energie leveringscontracten in de concept overeenkomsten moeten in samenhang met elkaar worden bekeken, te weten een Suriname Stroom afname overeenkomst en een Suralco stroom overeenkomst. Op basis van reciprociteit is besloten om dezelfde prijsbouw voor beide stroom overeenkomsten te hanteren.

De regering stelde verder dat Suralco maar "weinig" stroom gaat nemen. Maximaal 2.5 MW oftewel circa 1.25% van het EBS-verbruik. Dit vertaalt zich grofweg als 1.25% x 1.24 miljard = 15.5 miljoen SRD per jaar. Dit is over 10 jaar 155 miljoen oftewel 20 miljoen US-dollar. (Mr. Dr. Ir. Viren Ajodhia)

Feiten:
De Afobaka waterkrachtcentrale genereert gemiddeld 100 MW average, welke vanaf 1 januari 2020 aan de Surinaamse overheid zal toekomen. In tegenstelling tot wat de schrijver van het artikel suggereert, zijn partijen overeengekomen dat de Suralco voor haar werkzaamheden in de eerste 5 jaren een verbruik van 2,5 MWh (welke slecht 2,5% is van het totaal opgewekte vermogen bedraagt) en over de daarop volgende 5 jaren 1 MWh (welke slecht 1 % is van het totaal opgewekte vermogen bedraagt) zal afnemen vanuit het totaal opgewekt vermogen van de Afobaka dam, zulks tegen het door beide partijen overeengekomen gefixeerd tarief.

Indien de verkoopprijs vanuit de Afobaka dam zal worden gesteld op 6,0 US dollarcent per KWh, zijn de inkomsten voor de nieuwe door de staat Suriname opererende NV, over de periode 2020-2030 US$ 525.600.000,- . Suralco betaalt aan de Staat over dezelfde periode het bedrag van US$ 9.198.000,- . Dit komt dus overeen met 1,75% van de bovengenoemde inkomsten.

Het mag gezegd worden dat de huidige regering in ieder geval rekening heeft gehouden met de toekomst en het behoud en bezit van goedkope duurzame energie welke de voornaamste driver is van de economie en welvaart van haar bevolking. Wij doen daarom wederom een beroep om ook deze discussie uit de emotionele en politieke sfeer te halen en ons te richten op daadwerkelijke vooruitgang van ons land.

Het Nationaal Informatie Instituut
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April