BlackRock in Amazone: 's Werelds grootste investeerder in ontbossing'
01 Sep 2019, 00:02
foto
Het aantal branden dat woedt in het Amazonewoud heeft al tienduizenden hectares tropisch bos in rook doen opgaan. (Foto: AFP)


In Suriname heeft de naam BlackRock de afgelopen dagen voor heel wat commotie gezorgd. De naam van de vermogensbeheerder wordt nu gelinkt met de immense Amazone-branden.Terwijl Amazone-branden een ongekende ontbossing veroorzaken, toont een rapport dat vrijdag is gepubliceerd aan dat BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, uitgebreide investeringen houdt in de sectoren die verantwoordelijk worden geacht voor de verwoesting van bossen in Brazilië. Met US$ 6,5 biljoen aan beheerd vermogen werd BlackRock door de auteurs van het rapport 'Friends of the Earth US, Amazon Watch' en het Nederlandse onderzoeksbureau Profundo bestempeld als' 's werelds grootste investeerder in ontbossing'.

Het rapport, BlackRock's Big Deforestation Problem, kijkt naar financiële gegevens van 2014 tot 2018 waaruit blijkt dat de wereldwijde beleggingsbeheerder behoort tot de top drie aandeelhouders in 25 van 's werelds grootste beursgenoteerde bedrijven met "ontbossingsrisico". Uit de gegevens blijkt dat het bezit van BlackRock in zes sectoren - soja, rundvlees, palmolie, rubber, hout en pulp/papier - de afgelopen vijf jaar met meer dan US$ 500 miljoen is toegenomen.Jeff Conant, hoofdauteur van het rapport en senior internationale bosprogrammabeheer bij Friends of the Earth US, zei dat "BlackRock's investeringen rechtstreeks de bosbranden in de Amazone en ontbossing over de hele wereld veroorzaken".

"Ik geloof niet dat BlackRock en hun providers zelfs naar ontbossingsrisico kijken", zei hij tegen Al Jazeera. "Er zijn niet veel slechtere bedrijven die er zijn dan de bedrijven op onze lijst." Van de 167 ontbossingsrisicobedrijven die door de onderzoekers zijn geïdentificeerd, had BlackRock aandelen in 61 van hen - met een waarde van US$ 1,5 miljard eind vorig jaar.

"Deugdelijk ondernemingsbestuur, inclusief hoe bedrijven omgaan met de materiële milieu- en sociale factoren die inherent zijn aan hun bedrijfsmodellen, kan de langetermijnwaarde van de activa van onze klanten beïnvloeden," zei BlackRock in een verklaring aan Al Jazeera. "Onze verplichting als vermogensbeheerder en fiduciair is om de activa van onze klanten te beheren in overeenstemming met hun investeringsprioriteiten," voegde het bedrijf toe.

"Bij afwezigheid van de optie om van deze bedrijven af ​​te stoten, gaan we met hen in gesprek om te evalueren hoe ze de materiële duurzaamheidsgerelateerde risico's en kansen in hun bedrijf beheren, en moedigen we hen aan om robuuste bedrijfspraktijken te hanteren die consistent zijn met duurzame prestaties op lange termijn."

ESG: 'Doe wat ze willen'
Conant zei dat BlackRock geld verdient aan ecologisch destructieve agribusiness, met name door het bezit van grondstoffen in indexfondsen die passief de wereldwijde markten volgen. "BlackRock kan de ESG (Environment, Social, Governance)-industrie ertoe brengen om te doen wat ze willen," zei Conant, verwijzend naar milieu-, sociale en bestuurlijke factoren die tot nu toe niet succesvol zijn gebleken bij het screenen van bedrijven met ontbossingsrisico van dergelijke fondsen. "Passieve investeringen zijn een actief probleem."

"De meeste ESG-fondsen zijn gebaseerd op gegevens van de ESG-industrie, die echt niet noodzakelijkerwijs naar het hele plaatje kijkt en de juiste bronnen scant voor informatie," voegde hij eraan toe. "Ze denken niet extreem diep na over wat milieueffecten zijn - en hun relatieve gewichten."

Overmatig gebruik van land, water en pesticiden - in combinatie met de nadelige gevolgen van klimaatverandering - hebben bijgedragen aan brand die woedde in Brazilië, evenals in het Noordpoolgebied, Indonesië en Centraal-Afrika. Conant zei echter dat deze vlammen "te verwachten zijn en we zullen er meer van zien". Hij suggereerde ook dat de problemen werden verergerd door het "autoritaire regime van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, dat wordt ondersteund door wereldwijde financiering".

Risicovolle deelnemingen en conflictgerelateerde effecten kunnen een dilemma vormen voor BlackRock dat financieel, ecologisch en moreel is. Eerder in augustus zei het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering dat ontbossing en andere praktijken op het gebied van landgebruik verantwoordelijk zijn voor bijna een kwart van de uitstoot van broeikasgassen.

"BlackRock kan het voortouw nemen van andere wereldwijde vermogensbeheerders en verandering aanbrengen ten voordele van het regenwoud, het klimaat en zijn klanten door investeringen te verschuiven van bedrijven die de planeet verwoesten en maximale druk uit te oefenen om het gedrag van bedrijven te veranderen," zei Moira Birss van Amazon Watch.

Het rapport citeerde het Noorse pensioenfonds omdat het veel bedrijven op de zwarte lijst had geplaatst in de portefeuilles van BlackRock. Bovendien heeft CalPERS - dat voordelen oplevert voor openbare werknemers in de Amerikaanse staat Californië - ontbossing erkend als een "materieel investeringsrisico".

"Verantwoord rentmeesterschap gaat over meer dan alleen openbare verklaringen", zegt Ward Warmerdam van Profundo, die veel van het onderzoek voor het rapport heeft uitgevoerd. "Het gaat om het afstemmen van uw beleggingsstrategie op breed geaccepteerde sociale en milieunormen."

Eerder deze zomer beschuldigde een rapport van het Institute for Energy Economics and Financial Analysis BlackRock van het verlies van U$$ 90 miljard door investeringen in fossiele brandstoffen in het afgelopen decennium. Het nieuwe rapport zegt dat BlackRock bedrijven die actief zijn in de Amazone zou kunnen instrueren om hun toeleveringsketens te controleren en op zijn beurt investeringen te verwijderen die allemaal verband houden met de huidige branden.

"Het kost tijd om die investeringen af ​​te wikkelen, maar een publieke verklaring is heel eenvoudig", zei Conant tegen Al Jazeera. "BlackRock moet alle indexaanbieders vragen om standaard beleggingsfondsen voor fossiele brandstoffen en ontbossing te ontwikkelen."

 

 

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May