Hong Kong: Demonstranten negeren verbod op mars
31 Aug 2019, 20:45
foto
De protesten in Hong Kong worden grimmiger. Opnieuw heeft de politie traangas afgevuurd op de menigte. (Getty Images)


De politie van Hong Kong heeft traangas, rubberen kogels en waterkanonnen gebruikt om menigten te verspreiden, terwijl tienduizenden door de stad marcheerden en een verbod tartten. Demonstranten staken branden aan, gooiden brandbommen naar de oproerpolitie en vielen het parlementsgebouw aan.

Een evenement om vijf jaar te markeren sinds Beijing volledig democratische verkiezingen uitsloot, was verboden in Hong Kong, een speciale administratieve regio van China. Op vrijdag werden verschillende belangrijke pro-democratie activisten en wetgevers gearresteerd.

De protestbeweging groeide uit demonstraties tegen een controversiële uitleveringswet - nu opgeschort - die het voor criminele verdachten mogelijk zou hebben gemaakt uitgeleverd naar en berecht te worden op het vasteland van China. Het is sindsdien een bredere pro-democratiebeweging geworden waarin botsingen gewelddadiger zijn geworden.

Demonstranten zijn vandaag weer de straat opgegaan in het district Wan Chai. Velen sloten zich aan bij een christelijke mars, terwijl anderen in de stromende regen in het winkelgebied van Causeway Bay demonstreerden. Velen hadden paraplu's en droegen gezichtsmaskers.

Tijdens het 13e weekend van de protesten verzamelden demonstranten  zich buiten de regeringsgebouwen, het lokale hoofdkwartier van het Chinese Volksbevrijdingsleger en het stadsparlement, bekend als de Wetgevende Raad. Ze scandeerden daarbij 'sta Hong Kong bij' en 'strijd voor vrijheid."

In het district Admiralry gooiden sommige demonstranten brandbommen naar officieren. Eerder marcheerden demonstranten in de buurt van de officiële residentie van de omstreden leider Carrie Lam, die het middelpunt is van veel woede.

De politie had barrières rond belangrijke gebouwen en wegversperringen geplaatst. Ze schoten traangas en vuurden stralen blauw gekleurd water uit waterkanonnen. De gekleurde vloeistof wordt traditioneel gebruikt om het voor de politie gemakkelijker te maken om demonstranten te identificeren.

Eric, een 22-jarige student, vertelde persbureau Reuters: "Ons vertellen om niet te protesteren is als zeggen dat we niet moeten ademen. Ik vind het mijn plicht om te vechten voor democratie. Misschien winnen we, misschien verliezen we, maar we vechten."

De recente demonstraties zijn gekenmerkt als leiderloos. Op vrijdag had de politie een beroep gedaan op leden van het publiek om de banden met "gewelddadige demonstranten" te verbreken en had mensen gewaarschuwd niet deel te nemen aan de verboden mars. De politie heeft zaterdag een aantal arrestaties verricht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May