Optimale deelname politieke organisaties aan Biza-infosessies
31 Aug 2019, 02:54
foto
Biza-directeur Putridewi Amatsoemarto.


De politieke organisaties participeren optimaal aan de bijeenkomsten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). Deze bijeenkomsten worden gehouden om de organisaties breedvoerig in te lichten over de verkiezingen in zowel de pre-electorale als de electorale fase. "De uitnodigingen zijn gestuurd naar alle politieke organisaties die Suriname kent en ik mag zeggen dat nagenoeg 100 procent heeft deelgenomen aan de bijeenkomsten", zegt beleidsadviseur Marsiane Lingers-Partowidjojo.

Tijdens de bijeenkomsten met de politieke organisaties worden de deelnemers geïnformeerd over de voorbereidingen die al zijn getroffen in aanloop naar de Algemene Vrije en Geheime Verkiezingen in mei 2020. De eerstvolgende bijeenkomst met de politieke organisaties is in november. Eén van de hoofdthema’s is Gender. De organisatie zal met de politieke partijen van gedachten wisselen over de participatie van vrouwen in de politiek. “Het ministerie van Biza heeft in 2015 een succesvolle ‘Ook Zij’ campagne gevoerd, waarvan wij de resultaten terugzien. Deze trend willen wij bij de komende verkiezingen zelfs verhogen”, zegt Lingers-Partowidjojo.

Het ministerie heeft zich voorgenomen om als organisator van de Algemene, Vrije en Geheime Verkiezingen van mei 2020 de communicatie met alle actoren te optimaliseren. Door bijeenkomsten worden communicatielijnen met de politieke organisaties opgezet. Volgens Biza-directeur Putridewi Amatsoemarto kunnen de organisaties voornamelijk meewerken aan burgereducatie. Bij de meest recente bijeenkomst met de politieke organisaties in de Royal Ballroom van Hotel Torarica waren de politieke organisaties het er unaniem mee eens dat het informeren van kiezers een gedeelde verantwoordelijkheid is tussen Biza en de politieke partijen, zodat elke kiezer kan deelnemen aan de verkiezingen en dit op de juiste manier kan doen.

Tijdens deze ontmoeting zijn verschillende onderwerpen behandeld, waaronder het gebruik van social media om burgers te bereiken, taken en bevoegdheden van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en de rol van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Jean Luc van Charante van het bedrijf Inneffable N.V. heeft de deelnemers tips gegeven over hoe hun achterban beter te bereiken via social media. Er zijn bij de komende verkiezingen ook veel jonge kiezers, die via het meest gebruikte social media platform in Suriname, Facebook, bereikt kunnen worden om naar de stembus te gaan. De voorzitter van het OKB, Jennifer van Dijk-Silos en de CHS-voorzitter Eugene Merkus, hebben beiden de taken en bevoegdheden van de specifieke organen belicht.

De Biza-directeur heeft de politieke organisaties ook meegedeeld dat de Voorlopige Terinzagelegging (VTIL) begint. Zij heeft de partijen aangemoedigd om hun achterban te motiveren om gebruik te maken van de VTIL. Het is een gelegenheid voor burgers om hun persoonsgegevens te controleren. Zij kunnen, indien er incorrecte informatie wordt geconstateerd, een verzoekschrift indienen om informatie die niet correct is, te doen corrigeren. “Dat dient persoonlijk te geschieden. Wij willen ervan verzekerd zijn dat de persoon om wie het gaat, de correcties aangeeft”, aldus Amatsoemarto.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May