Medische Zending krijgt levensreddende anti-shock pakken
28 Aug 2019, 21:21
foto
Herman Jintie ontvangt de schenking 'anti-shock pakken' van Lizet Boerstra, Maternal Health specialist van de PAHO. (Foto: MZ)


Alle poliklinieken van de Medische Zending (MZ) krijgen binnenkort een anti-shock pak. In de strijd tegen moedersterfte heeft de organisatie afgelopen week 51 anti-shock pakken van de Pan American Health Organization (PAHO) ontvangen. Deze pakken zijn bestemd voor vrouwen die pas zijn bevallen en in een shock belanden. Het pak zorgt ervoor dat alle belangrijke organen van bloed voorzien blijven.


De doelgroep van de MZ bevindt zich in het verre binnenland van Suriname. Bij mogelijke complicaties tijdens de bevalling, moeten de moeders naar het ziekenhuis getransporteerd worden. Hierbij kan het anti-shock pak levensreddend zijn, omdat het ervoor zorgt dat alle belangrijke organen van bloed voorzien blijven. De vrouwen kunnen in een stabieler situatie naar de stad vervoerd worden, waardoor hun overlevingskansen toenemen, legt Rosanne Peuscher, coördinator van de afdeling Opleiding bij de MZ uit.


Jaarlijks sterven er in Suriname nog tientallen moeders aan de complicaties van zwangerschap of bevalling. Peuscher, is erg blij met de komst van de pakken. “De meeste moedersterfte is te voorkomen door goede en tijdige zorg. De Medische Zending is altijd bezig met het optimaliseren van deze zorg. Indien wij in het binnenland een bevalling begeleiden die gecompliceerd wordt door een shock is snel transport naar de stad van levensbelang. Dit pak helpt ons de patiënt in een stabielere situatie naar de stad vervoeren, waardoor haar overlevingskansen toenemen en verbetert onze zorg voor deze vrouwen.” 


In mei is de MZ gestart met het trainen van de gezondheidszorg assistenten (gza’s) op acute situaties met de focus op zwangerschap en bevalling. Intussen zijn er al 50 gezondheidszorg assistenten getraind. Kathleen Zegelaar heeft de training reeds gevolgd en geeft aan dat de training haar skills over hoe te handelen in een acute situatie, heeft versterkt. De resterende gza’s zullen volgens planning vóór het eind van het jaar getraind worden, meldt de Public and Community Relations van de MZ.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May