Regering slikt, stemming wijziging Brokopondo Overeenkomst uitgesteld
28 Aug 2019, 00:24
foto
Na meer dan 12 uren vergaderen, deelt vicepresident Ashwin Adhin het parlement om kwart over 12 woensdagochtend mee dat de vergadering is verdaagd. (Foto: Raoul Lith)


Na een marathon zitting in het parlement is de behandeling van de ontwerpwet Wijziging Brokopondo Overeenkomst kort na middernacht verdaagd naar donderdag. Vicevoorzitter Melvin Bouva die de vergadering vanaf het begin op dinsdag heeft voorgezeten, gaf aan dat ze het ontwerp "niet onnodig zullen rushen en doordrukken". Hij merkte op dat de externe deskundigen van De Nationale Assemblee meer tijd nodig hebben om de wijzigingen door te voeren. Het komt erop neer dat de regering niet klaar is en er niet onderuit komt de technische en juridische wijzigingen zoals voorgesteld door te voeren.

De oppositieleden hebben hun misnoegen over het door drammen van de regering en coalitieleden in deze kwestie niet onder stoelen en banken gestoken. Ze merkten op dat al uren duidelijk was dat er nog meer tijd nodig zou zijn om alle vragen te beantwoorden en ook om de wijzigingen door te voeren. "Ijver zonder verstand," noemde PL-fractieleider Paul Somohardjo de houding van de coalitieleden en de regering.

Na meer dan 12 uren van op- en aanmerkingen over en weer van coalitie- en oppositieleden over de ontwerpwet Wijziging Brokopondo Overeenkomst en vele schorsingen, is de tweede ronde van het parlement na tien uur 's avonds op de behandeling van de ingediende moties na afgerond. Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen zal moeten antwoorden op de vragen die zijn gesteld. Hij zal dat donderdag doen ter afsluiting van de tweede ronde van de regering. De vergadering is nadat de Assembleeleden het woord hadden gevoerd, geschorst.

De bedoeling was dat de ontwerpwet dinsdag nog in stemming zou worden gebracht. Er is veel gezegd in en buiten het parlement over de concept-overeenkomsten die de regering heeft gesloten met de Alcoa. Coalitielid Roché Hopkinson was één van de weinigen van zijn fractie die kritische kanttekeningen heeft geplaatst. Alle oppositieleden hebben in hun spreekbeurten keer op keer aangegeven dat de concepten, zoals die nu liggen, niet in het belang zijn van Suriname en zijn volk.

Terwijl de coalitie zich in allerlei bochten wringt om de wijziging goed te praten, wijst de oppositie erop dat ze niet tegen de vroegtijdige beëindiging van de Brokopondo Overeenkomst is, maar dat het om de voorwaarden gaat. Er zijn veel onduidelijkheden en onbeantwoorde vragen bij de oppositie. Beide kanten van het parlement zeggen dat ze in het belang van land en volk spreken. De coalitie pleit voor het in eigen beheer hebben van de Afobaka-stuwdam voor land het volk, terwijl de oppositie pleit voor heronderhandelen van de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst in landsbelang.

In totaal heeft de oppositie negen moties ingediend tegen de concept-overeenkomsten die samengaan met de wijziging van de Brokopondo Overeenkomst zoals overeengekomen door de regering. Daarnaast is er ook een amendement ingediend, dat een herziening omvat van de ontwerp-wet Wijziging van de Brokopondo Overeenkomst van 1958. De NDP-fractie heeft ook een motie ingediend. De moties moeten in tweede ronde worden ingediend.

Echter blijkt dat de externe deskundigen van De Nationale Assemblee meer tijd nodig hebben om alle wijzigingen door te nemen en aan te passen. Ze moeten komen tot een wijzigingsovereenkomst. De externe deskundigen hebben samen met parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de hele dag gewerkt aan de documenten. Er is na de tweede ronde overleg gevoerd tussen de fractie van de coalitie, de regering en de presidentiële onderhandelingscommissie. De regering gaat donderdag in op de vele gestelde vragen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May