38 studenten zien medische studie in rook opgaan
27 Aug 2019, 22:44
foto
In een overvolle Congreshal wachten studenten op hun 'medisch' lot.


In de volle zaal van Congreshal zijn maandagavond in het bijzijn van de aanwezigen de 60 studenten die geneeskunde en 20 die Fysiotherapie zullen studeren aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adek) bekendgemaakt. Vooral bij geneeskunde hielden de studenten die ingeloot zouden worden, hun adem vast. Deze gebeurtenis, een historisch feit in het leven van vele studenten, verliep vlot.

Directeur Paul Brandon van de medische faculteit van Adek vertelde de aanwezigen dat er 105 aanmeldingen zijn voor geneeskunde en dertien voor Fysiotherapie. De eis voor de aanmelding is dat de student een S-pakket moeten hebben, geen cijfer lager dan zes mag hebben en voor de vakken de vakken wiskunde, natuurkunde, biologie en scheikunde tenminste 24 punten hebben.

Het voordeel van de studenten Fysiotherapie is dat ze allen kunnen doorstromen en dat ze niet ingeloot hoefden te worden. Bij geneeskunde gaan er uit de 105 aanmeldingen 60 door voor deze studie. Dertig studenten worden op basis van hun prestaties, hoge cijfers, geselecteerd. Deze studenten hebben mooie cijfers voor de vakken wiskunde, natuurkunde, biologie en scheikunde. Deze groep van 30, de zogenaamde groep A, valt niet binnen de loting. Alle overige studenten worden ingeloot en hieruit wordt wederom een groep van 30 studenten (groep B) gevormd om uiteindelijk op 60 studenten te komen.

Aan het einde van de avond mochten zeven studenten die buiten de loting van geneeskunde vielen, hun namen opgeven voor Fysiotherapie. Met deze zeven nieuwe namen is de groep van 20 voor Fysiotherapie al ingevuld. Deze zeven studenten mogen zich twee jaren lang niet inschrijven voor de opleiding geneeskunde. Dit werd hen duidelijk gemaakt.

Rayah Jainullah is één van de gelukkige studenten die in groep A zit. Aan Starnieuws vertelt ze dat zich heeft ingezet zodat ze hoge cijfers kon halen en haar kans om binnen te stromen kon vergroten. Ze wil anatoom-patholoog worden en kan zich geen andere studie dan geneeskunde voorstellen. Jainullah vertelt dat toen ze van de derde klas MULO naar het VWO ging, velen twijfelden of ze de school wel in drie jaar zou afmaken. “Maar, ik wist wel dat ik het aankon, want mijn broer had het ook gedaan. Vanaf mijn negende jaar weet ik dat ik medisch wil doen. Ik zou echt huilen als ik niet erdoor was. Ondanks mijn mooie cijfers was ik toch ergens ongerust. Maar, ik kan echt niet wachten om te beginnen’, zegt een enthousiaste Jainullah. Haar lievelingsvak is scheikunde. Op het examen scoorde zij een 9.7 voor dit vak.

Een mevrouw wiens zoon niet ingeloot is, vindt het ontzettend jammer voor hem. Ze praat met een man die naast haar zit en lucht haar hart. “Mijn zoon heeft 30 punten en hij valt toch buiten de loting. En dan zie ik andere met 24 punten toch geneeskunde studeren. Puur, omdat ze het juiste lot getrokken hebben. Ik zou tevreden zijn, indien alle 60 studenten op basis van hun cijfers gekozen zouden worden”, zegt de teleurgestelde moeder. Voor een groot deel van de studenten was het een heuglijk feit, terwijl de overigen verbitterd en teleurgesteld hun dromen voorbij zagen gaan.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May