Weerexperts: Wekenlange regen zal Amazone-branden niet blussen
27 Aug 2019, 20:51
foto
Een stuk van het Amazonewoud dat in rook opgaat in Canarana, de deelstaat Mato Grosso, Brazilië. (Foto: Reuters)


Zwakke regenval zal ongetwijfeld het recordaantal branden in de Braziliaanse Amazone niet snel blussen. Volgens weergegevens en twee deskundigen zal de neerslag die tot en met 10 september wordt voorspeld, naar verwachting alleen geïsoleerde verlichting brengen.

Het grootste tropische regenwoud ter wereld wordt geteisterd. Volgens het onderzoeksbureau van het land is het aantal branden in het Braziliaanse Amazonegebied dit jaar tot en met 25 augustus met 79% gestegen. De branden zijn niet beperkt tot Brazilië,. In Bolivia nabij de grens met Paraguay en Brazilië staat minstens 10.000 vierkante kilometer in brand.

Hoewel de Braziliaanse regering een brandbestrijdingsinitiatief heeft gelanceerd, waarbij troepen en militaire vliegtuigen worden ingezet, zullen die inspanningen alleen kleinere branden blussen en nieuwe branden helpen voorkomen, aldus experts. Grotere vuurhaarden kunnen alleen worden geblust door regenval. Het regenseizoen in de Amazone begint gemiddeld eind september. Het duurt echter weken voordat er sprake zal zijn van wijdverbreide regens.

De regenvoorspelling voor de komende 15 dagen is geconcentreerd in gebieden die dat het minst nodig hebben, volgens Maria Silva Dias, een professor in de atmosferische wetenschappen aan de Universiteit van Sao Paulo. Er wordt minder neerslag verwacht in delen van de Amazone met de ergste branden, voegde ze eraan toe.

Het verre noordwesten en westen van het Braziliaanse Amazone-regenwoud zullen de komende weken meer regen zien, maar de oostelijke delen zullen erg droog blijven, blijkt uit gegevens van Refinitiv. Zelfs gebieden met meer regen krijgen alleen geïsoleerde douches, zeiden de experts. "Op sommige punten zou je zeker wat branden kunnen blussen, maar dit zijn geïsoleerde punten, het is niet het hele gebied," zei Dias. "Het hele gebied moet regelmatiger regen krijgen, en dit zal pas later in het seizoen gebeuren, rond oktober."

Een boer in Brazilie loopt over een afgebrand gebied in het Amazone-regenwoud in de noordelijke deelstaat Rondônia. (Foto: AFP)

Er moet genoeg regen vallen in een korte periode in geconcentreerde gebieden om een  ​​brand te blussen, anders zal het water alleen maar verdampen, zei Dias. Ze schatte dat het binnen 1-2 uur minstens 20 millimeter regen zou kosten om een ​​bosbrand te blussen, met meer nodig voor intensere vlammen.

De deelstaat Acre, in het westen van Brazilië aan de grens met Peru, zal naar verwachting meer verlichting door regen krijgen dan het meeste van het Amazone-regenwoud. Het aantal branden in Acre is dit jaar tot nu toe meer dan verdubbeld in vergelijking met de periode een jaar geleden. Van 21 tot 25 augustus alleen zijn volgens gegevens van INPE 90 branden geregistreerd. De westelijke helft van de deelstaat krijgt de komende 15 dagen 57,6 mm, terwijl het oosten van de staat 33,5 mm krijgt, blijkt uit gegevens van Refinitiv.

Verwacht wordt dat Rondônia en de zuidelijke staat Amazonas de komende 15 dagen 15-29 mm over het gebied zullen krijgen. "In sommige gebieden kan het de branden verminderen, niet in het algemeen," zei Matias Sales, een meteoroloog voor het weersinformatiebedrijf Climatempo in Brazilië. De 15-daagse regenvoorspelling ligt volgens Climatempo op of onder het gemiddelde voor deze periode in voorgaande jaren.

De oostelijke Amazone blijft de komende 15 dagen droog, met weinig of geen regen in delen van Mato Grosso, Para en Tocantins waar de branden 54% tot 161% zijn gestegen in vergelijking met vorig jaar. Het droge seizoen, dat varieert in delen van de Amazone, maar loopt tot september, is dit jaar bijzonder droog, zei Dias. Mato Grosso is uitgedroogd door een koud front dat eerder in het jaar toesloeg, zei ze. Dias hoopt dat het leger zou helpen om nieuwe branden te voorkomen, maar het blussen van bestaande branden is een moeilijkere taak. "De kleine branden zullen worden gedoofd, maar de grote branden zullen een tijdje aanhouden," zei ze.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May