Beijing boos over G-7-verklaring Hong Kong
27 Aug 2019, 16:33
foto
De massa protesten in Hong Kong duren al langer dan twee maanden. (Foto: AFP)


Beijing is "diep ontevreden" over een gezamenlijke verklaring van de Groep van Zeven (G-7) leiders, die de autonomie van Hong Kong steunen en hebben opgeroepen tot kalmte na maanden van burgerlijke onrust. China heeft zijn misnoegen over de verklaring vandaag kenbaar gemaakt.

"We spreken onze grote ontevredenheid en vastberaden verzet uit tegen de verklaring van de leiders van de G-7-top over Hongkong-aangelegenheden", zei woordvoerder Geng Shuang van het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens een persconferentie in Beijing. De G-7 leidersbijeenkomst in Frankrijk heeft maandag haar steun uitgesproken voor de autonomie van Hong Kong zoals vastgelegd in een overeenkomst van 1984 tussen Groot-Brittannië en China, en heeft opgeroepen tot kalmte in de door protest getroffen stad.

Maar Beijing heeft buitenlandse regeringen herhaaldelijk beschuldigd van bemoeienis met Hong Kong, en Geng zei dinsdag dat de G-7 zich "bemoeide" en "kwade bedoelingen koesterde". Hij zei: "We hebben herhaaldelijk benadrukt dat de zaken van Hong Kong puur binnenlandse zaken van China zijn en dat geen enkele buitenlandse overheid, organisatie of individu het recht heeft om in te grijpen."

De stad is ontregeld door protesten die al meer dan twee maanden duren. De protesten die aanvankelijk zijn begonnen tegen een door de Beijing gesteunde regering om een ​​uitleveringswet aan te nemen, zijn uitgegroeid tot een luide roep om democratie. De omstreden uitleveringsweg, die inmiddels is opgeschort, werd door de demonstranten gezien als een enorme deuk in de autonomie van Hong Kong.

De protesten voor meer democratie en verantwoordingsplicht van de politie, met jongeren in de voorhoede van demonstraties, hebben een aantal keren geleid tot botsingen met veiligheidstroepen. De ordetroepen hebben maandag waterkanonnen gebruikt om de demonstranten te weren. "Extreem gewelddadig" noemden de demonstraten de actie van de politie, na nog een weekend van botsingen.

Eenentwintig officieren raakten gewond tijdens de botsingen, zei de politie van Hong Kong, terwijl tientallen demonstranten werden gearresteerd - inclusief een 12-jarige - voor onwettige vergadering, wapenbezit en het aanvallen van de politie.

In de G-7 verklaring vroegen de leiders van Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Verenigde Staten om kalmte in de gespannen stad. "De G-7 bevestigt opnieuw het bestaan en het belang van de Chinees-Britse overeenkomst uit 1984 over Hong Kong en roept op geweld te vermijden," zei het.

China heeft eerder de voormalige koloniale macht Groot-Brittannië beschuldigd van bemoeienis met het semi-autonome Chinese grondgebied, dat de Britten in 1997 aan China overdroegen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May