Brazilië wijst noodhulp G-7 van de hand
27 Aug 2019, 12:37
foto
Al weken woeden duizenden branden in het Amazone-regenwoud. De noordelijke deelstaat Rondônia is één van de zwaarst getroffen gebieden. (Beeld: BBC)


De Braziliaanse regering heeft gezegd dat zij de helpende hand van G7-landen om branden in het Amazone-regenwoud aan te pakken, zal weigeren. De Franse president Emmanuel Macron - die een G7-top organiseerde die maandag is beëindigd - zei dat US$ 22 miljoen  zou worden vrijgegeven voor het bestrijden van het recordaantal branden dat woedt in het Amazone-regenwoud. Maar Braziliaanse ministers zeggen dat het geld niet nodig is en beschuldigen buitenlandse machten ervan dat ze controle over de Amazone willen hebben.

Uit satellietgegevens blijkt dat er branden - grotendeels in de Amazone - op recordniveau woeden. Onyx Lorenzoni, de stafchef van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, reageerde op het G7-aanbod met: "Bedankt, maar misschien zijn die bronnen relevanter voor de herbebossing van Europa." Hij voegde eraan toe: "Macron kan zelfs geen voorspelbaar vuur vermijden in een kerk die deel uitmaakt van het werelderfgoed, en hij wil ons lessen geven voor ons land?" Lorenzoni verwees daarmee naar de brand die in april de kathedraal Notre-Dame in Parijs verwoestte.

De minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araujo, zegt dat er al mechanismen onder auspiciën van het VN-klimaatverdrag zijn om ontbossing te bestrijden. "Pogingen van sommige politieke stromingen om echte milieuproblemen te extrapoleren naar een verzonnen "crisis" als een voorwendsel voor het introduceren van mechanismen voor externe controle van de Amazone zijn heel duidelijk," voegde hij eraan toe in een tweet.

Bolsonaro heeft eerder gezegd dat zijn regering de middelen ontbrak om het recordaantal branden in de Amazone te bestrijden. Greenpeace Frankrijk heeft de reactie van de G7 op de crisis beschreven als "onvoldoende gezien de urgentie en de omvang van deze milieuramp", zei het in een verklaring (in het Frans). Acteur Leonardo DiCaprio heeft maandag US$ 5 miljoen toegezegd om het regenwoud te helpen.

De droogte en de ontbossing wakkeren de branden in het Amazone-regenwoud alleen maar aan.

Een werelddeskundige op het gebied van bosbouw zegt dat een verandering in politieke prioriteiten nodig is in Brazilië. "De financiering voor het milieuagentschap van Brazilië is dit jaar met 95% gedaald, het heeft in wezen een groot deel van de acties van het ministerie van Landbouw gestript",  vertelde Yadvinder Malhi, professor Ecosystem Science aan de Universiteit van Oxford , in het BBC Today-programma. "Dus het echte ding is om te kijken naar de politieke richting van bestuur in de Amazone die verandert onder de nieuwe Braziliaanse regering."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May