Beurzen herstellen langzaam na grote koersval
26 Aug 2019, 22:19
foto
De handelsbeurs in Hong Kong. (Foto: HKSE)


Aziatische aandelen hadden het maandag moeilijk te midden van een verwarrende stroom van uitspraken over de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Europese en Amerikaanse aandelen toonden echter enige hoop door indicaties dat later op de dag de twee partijen konden terugkeren naar de onderhandelingstafel.

De dag begon met een stijgende uitverkoop van aandelen op de beurzen in Hong Kong, China, Japan en Zuid-Korea. Beleggers vroegen zich af of de tariefstijgingen die beide landen de afgelopen dagen hadden aangekondigd, een ernstige wereldwijde economische vertraging zouden veroorzaken.

Maar de belangrijkste onderhandelaar van China begon maandag met te zeggen dat het land "sterk gekant is" tegen de escalatie van de handelsoorlog. "Wij geloven dat de escalatie van de handelsoorlog slecht is voor China, slecht voor de Verenigde Staten en slecht voor de interesse van de mensen in de wereld", zei de Chinese vicepremier Liu He op een conferentie in Chongqing, China. "We zijn bereid een rustige houding aan te nemen om problemen op te lossen door onderhandelingen en samenwerking."

De Amerikaanse president Donald Trump zei eerder tegen verslaggevers: “China heeft gisteravond onze handelsexperts gebeld en gezegd: Laten we teruggaan naar de tafel.'' Nu weigeren Trump en zijn adviseurs de inhoud van die telefoongesprekken te verduidelijken.

Tijdens een ontmoeting met de Indiase premier Narendra Modi, werd Trump weer een vraag gesteld over de door hem genoemde telefoongesprekken. De Amerikaanse president citeerde toen de eerdere uitspraken van de Chinese vicepremier Liu dat hij "kalm" was.

Toen journalisten bleven persisteren over de inhoud van de telefoongesprekken, zei de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, dat er 'communicatie' was, maar hij wilde niet zeggen tussen wie. Trump voegde eraan toe dat de communicatie "op het hoogste niveau" was. Mnuchin beëindigde het interview en zei: "Er waren discussies die heen en weer gingen en laten we het daar maar bij laten."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May