G7-noodfonds van 20 miljoen euro voor Amazone-branden
26 Aug 2019, 18:25
foto
Wereldwijde worden er protesten gehouden over het gebrek aan daadkracht van de Braziliaanse overheid bij
Amazon branden (Foto: AFP)


De Franse president Emmanuel Macron heeft samen met de andere G7 landen vandaag een noodfonds van 20 miljoen euro aangekondigd om de Amazone landen te helpen die getroffen zijn door de regenwoudbranden. Macron zei na een G7-klimaatsessie dat de branden "twee keer zo groot zijn als Frankrijk". Hij zei dat de bosbranden de "belangrijkste longen van de planeet" beschadigen en dat Frankrijk militaire steun zal bieden. De president gaf toe dat de interesse van zijn land in de Amazone deels is, omdat het grondgebied in de Amazone heeft, verwijzende naar Frans-Guyana.

Het Franse staatshoofd maakte vorige week de Braziliaanse president Jair Bolsonaro boos door de bosbranden in het Amazone-regenwoud een "internationale crisis" te noemen die op de agenda van de G7-top in Biarritz, Frankrijk zou moeten staan. Bolsonaro zei dat het idee van de G7 om de kwestie te bespreken "deed denken aan een koloniale denkwijze die niet past in de 21e eeuw."

Macron zei zondag dat de G7-leiders het er allemaal over eens zijn dat ze de landen die door de branden zijn getroffen zo snel mogelijk moeten helpen. "Onze teams leggen contact met alle landen van het Amazonegebied, zodat we een aantal zeer concrete toezeggingen kunnen doen die betrekking hebben op technische middelen en financiering." De Britse premier Boris Johnson zei dat Groot-Brittannië £ 10 miljoen zou verstrekken om het Amazone-regenwoud te beschermen.

De gelden zijn bedoeld om onder andere blusvliegtuigen in te zetten om de grootschalige branden in het Amazonewoud te bestrijden. Het regenwoud heeft te kampen met een recordaantal natuurbranden. De G7 (waarin ook Canada, Duitsland, Italië, Japan, de VS en het Verenigd Koninkrijk zitten) zijn ook overeengekomen om een herbebossingsprogramma te ondersteunen. Dat plan zal volgende maand bij de Verenigde Naties worden gepresenteerd.

Maar Bolsonaro ziet de internationale hulp om de Amazone te reden als een aanval op de soevereiniteit van Brazilië. In een tweet liet hij weten: We mogen niet accepteren dat Macron en zijn 'alliantie' Brazilië als een kolonie beschouwen of dat de Amazone als niemandsland wordt bestempeld.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May