Orkaanseizoen 2019 actiever dan normaal
26 Aug 2019, 10:37
foto
Het National Hurricane Center (Getty Images)


De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) is een Amerikaans milieuonderzoeksbureau en zijn dochteronderneming National Hurricane Center is verantwoordelijk voor het bewaken en benoemen van de orkanen van het jaar. Experts waarschuwen dat de huidige omstandigheden in de atmosfeer de kans op een hoger dan normaal orkaanseizoen met 45 procent hebben verhoogd.

Eerder deze maand heeft NOAA een prognose voor het orkaanseizoen van dit jaar uitgebracht. Naast voorspellingen voor een hoger dan normaal orkaanseizoen, voorspelt het agentschap dat een groter aantal stormen zal toeslaan in 2019. Het Atlantische orkaanseizoen produceert gemiddeld 12 benoemde stormen, waarbij 6 orkanen worden - en drie worden geclassificeerd als groot.

Stormen met winden geschat tussen 62-117 km/uur krijgen een naam en het agentschap voorspelt 10 tot 17 hiervan, waarvan vijf tot negen de potentie hebben om orkanen te worden. Van twee tot vier van deze orkanen wordt voorspeld dat ze grote orkanen worden, dat wil zeggen met winden van 179 km/uur of meer.

Neil Jacobs, waarnemend NOAA-beheerder, zei: "NOAA zal de informatie voor, tijdens en na stormen gedurende het orkaanseizoen blijven leveren, omdat het publiek ervan afhankelijk is”. Hij voegde eraan toe: "Gewapend met onze volgende generatie satellieten, geavanceerde weermodellen, orkaanjagers en de expertise van onze voorspellers, zijn we voorbereid om gemeenschappen op de hoogte te houden zodat zij hun have en goed en levens kunnen redden."

NOAA kondigde ook het einde aan van El Niño, een klimaatcyclus in de Stille Oceaan, die van invloed is op de weersomstandigheden. Gerry Bell, leidende orkaanvoorspeller bij NOAA's Climate Prediction Center zei: "El Niño onderdrukt, normaal gesproken, Atlantische orkaanactiviteit, maar nu het voorbij is, kunnen we een drukker seizoen tegemoet zien”.

"Deze evolutie, gecombineerd met de meer gunstige omstandigheden in verband met de groeiende hoge activiteit voor Atlantische orkanen dat in 1995 begon, verhoogt de kans op meer dan normale activiteit dit jaar." Op dit moment is tropische storm Dorian actief in de Atlantische Oceaan. Het is de vierde tropische storm van het Atlantische orkaanseizoen 2019. Dorian koerst in de richting van de Kleine Antillen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May