Eerlijke oplossing Alcoa alleen via Internationale arbitrage
25 Aug 2019, 20:50
foto


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) vindt dat in de definitieve overeenkomst tussen de multinational Alcoa en de onderhandelingscommissie van de Staat het nationaal belang van ons land niet is gediend. De VES vraagt De Nationale Assemblee (DNA) om de regering op te roepen om met onmiddellijke ingang het proces van internationale arbitrage in te zetten.

De VES heeft de Suralco kwestie diepgaand bestudeerd en heeft aan diverse discussies hierover meegedaan. Genoemd kunnen worden de diverse gesprekken met de Onderhandelingscommissie van de regering, de DNA vaste commissie en haar juridisch team, en de vicepresident van Global Transformation Group van de Alcoa, Robert Bear.

Aangezien een multinational die wil vertrekken niet tot blijven gedwongen kan worden, is het zaak om het vertrekkende bedrijf eraan te houden zijn verplichtingen naar de Staat en de gemeenschap toe, waar het bijkans een eeuw goed aan verdiend heeft, volledig en royaal na te komen. Op dit stuk kan en mag de Surinaamse samenleving geen concessies doen, en dient de regering het beste voor het land eruit te halen.

Door “arbitrage” als optie a priori uit te sluiten was dit slechte resultaat echter al bij voorbaat te verwachten, aangezien deze beperking de commissie de ruimte ontnam om hard met Suralco te onderhandelen. Dit verklaart ook de mate van inschikkelijkheid van de Onderhandelingscommissie naar de Suralco-eisen toe. Aangezien het niet te verwachten is dat deze regering die zo content is met het bereikte resultaat in staat zal zijn om door heronderhandelen een beter resultaat te bereiken, staat alleen de weg naar internationale arbitrage open.

Internationale arbitrage in de Brokopondo Overeenkomst (Art. 13) staat precies aangegeven dat alle disputen, inclusief de ontmanteling van de overeenkomst, zullen worden voorgelegd aan het oordeel van arbiters. Een dispuut is daarbij gedefinieerd als “elke claim die niet direct door de andere partij wordt gehonoreerd”. Het arbitrage hof zal daarbij bestaan uit 3 onafhankelijke juristen, die in alle redelijkheid een oordeel geven. Aangezien dit proces inmiddels al 4 jaar loopt, is het argument dat arbitrage te lang zou duren geen gegronde reden.

Het is van belang dat Alcoa gewezen wordt op haar verantwoordelijkheid conform internationale rechtsregels in het algemeen en de milieuregels in het bijzonder. De regering dient de rechtsmiddelen die nationaal en internationaal aanwezig zijn maximaal te mobiliseren om het beste voor Suriname te bereiken.

De VES doet een krachtig beroep op De Nationale Assemblee om de “definitieve” overeenkomst die de regering van Suriname op 25 juli 2018 met Alcoa zou hebben bereikt af te wijzen en de regering op te roepen om met onmiddellijke ingang het proces van internationale arbitrage in te zetten.

De Vereniging van Economisten in Suriname
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May