Regering en Iamgold willen bedrijfsactiviteiten opstarten
25 Aug, 00:01
foto


Rosebel Gold Mines/Iamgold en de regering streven ernaar de komende week de bedrijfsactiviteiten in Brokopondo te hervatten. Sinds 28 juli zijn de mijn-activiteiten op Rosebel stopgezet, nadat tijdens protesten een illegale goudzoeker is omgekomen. Hij is geraakt door een politiekogel. Daarna zijn eigendommen van de Canadese multinational in brand gestoken. 

De vakbond eiste dat de veiligheid van de werkers gegarandeerd was. Ook de maatschappij vond de situatie onoverzichtelijk en heeft de werkzaamheden in de mijn stopgezet en de activiteiten op een laag pitje teruggebracht. De regering heeft bij monde van minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie de veiligheid in en rond de plant van Rosebel gegarandeerd. 

Starnieuws verneemt dat vrijdagavond president Desi Bouterse een onderhoud had met de leiding van Iamgold. De topman van het goudbedrijf, Steve Letwin, is voor de tweede keer in Suriname gekomen om zich te buigen over de hervatting van de werkzaamheden. President Bouterse ontfermt zich persoonlijk over deze kwestie en heeft verschillende gesprekken gevoerd met alle betrokkenen. Het opstarten van de activiteiten te Rosebel is zowel voor Suriname als voor Canada van belang. 

Op de bespreking vrijdag waren ook aanwezig de ministers Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, Stuart Getrouw, instituten zoals de Organisatie van Amerikaanse Staten en de leiding van Iamgold. Belangrijke voorwaarde is dat de veiligheid en rust teruggebracht worden. 
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February