Verhoogde citrusproductie door uitvoering IDB-project
21 Aug, 06:41
foto
De eerstesteenlegging van een composteringsruimte op de kwekerij van LVV te Houttuin. (Foto's: LVV/NII)


De citrusproductie in Suriname wordt versterkt met financiering van de Inter-American Development Bank (IDB). Maandag was de eerstesteenlegging van een composteringsruimte op de kwekerij van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), te Houttuin. Het ministerie wil het kweken van citrus opnieuw tot een bloeiende exportindustrie maken. LVV-minister Rabin Parmessar heeft bij zijn werkbezoek aan de LVV-kwekerij Houttuin vorige maand aangegeven de citrusproductie te willen zien bloeien, met als primair doel aan de lokale vraag te kunnen voldoen.

Te Tamansari in Commewijne, wordt ook een composteringsruimte gebouwd. Het project wordt landelijk uitgevoerd; ook de overige citruskwekerijen zullen voorzien worden van composteringsruimten. Hierna zullen de kwekerijen eigen compost kunnen maken voor hun citrusaanplant. Het opzetten van composteringsruimten op de citruskwekerijen is onderdeel van de door IDB gefinancierde innovatieve projecten. Na het voltooien van deze ruimten worden er plantenkassen voor citrus opgezet.

Suriname beschikt over voldoende potentie om een breed scala aan citrusvruchten te produceren, zegt de voorlichting van LVV, via het Nationaal Informatie Instituut. Door uitvoering van het IDB-project, moet de citrusopbrengst verhoogd, en gelijkmatiger verdeeld over het jaar worden. Onder meer een betere aanvoer van plantmateriaal van goede kwaliteit, verbeterde productietechnieken en het trainen van boeren in passende technieken voor productiebeheer, zullen hiertoe leiden. Naast het aanmaken van eigen plantmateriaal wordt er verder gewerkt aan de introductie van beter presterende buitenlandse rassen.
Advertenties

Friday 21 February
Thursday 20 February
Wednesday 19 February