Staatsolie zoekt gigantisch kapitaal op wereldmarkt
18 Aug, 00:00
foto
Algemeen directeur Rudolf Elias wil Staatsolie tillen naar het volgende niveau, de wereldmarkt. (Foto: René Gompers)


Staatsolie NV is op zoek naar US$ 2 miljard om als een heuse partner deel te nemen aan de komende olie-operaties. Het bedrijf verwacht dat dit jaar nog een grote olievondst wordt gedaan in Surinaamse wateren. Staatsolie wil niet dat Suriname kleine percentages aan de miljarden die zullen worden geïnvesteerd, overhoudt. Wil het als volwaardige partner deelnemen aan de operaties, dan moet er enorm veel geld zijn.

Dat geld is niet bij de lokale banken te vinden, zegt algemeen directeur van Staatsolie, Rudolf Elias. Staatsolie moet een bedrijf van wereldklasse worden en op internationale markten komen te staan, deelt hij mee.

Kankantrie, de put langs de kust bij Nickerie waar er wordt geboord, bevat waarschijnlijk  800 miljoen vaten olie.  Het resultaat moet over drie weken bekend zijn. Maar dieper op zee zijn er ook goede vooruitzichten. Daarvan is het resultaat in oktober bekend. Elias deelt mee dat Staatsolie zich al geruime tijd voorbereid op de mogelijke vondsten.

“Wij zullen een bedrijf zijn waar iedereen mee wil samenwerken,” blikt hij vooruit. “Als we zo een grote ontwikkeling hebben, moeten we binnen twee jaar aan zo een bedrijf (de grote bedrijven die de olievelden gaan ontwikkelen en exploiteren) kunnen zeggen dat we mee doen. Dan moet Staatsolie tussen de 1 en 2 miljard Amerikaanse dollar op tafel leggen om mee te kunnen doen met de ontwikkeling in de offshore.”

Dit gigantisch bedrag is niet bij de lokale banken te vinden, ook niet bij de internationale banken, vertelt Elias. Wat hij gaat doet, is Staatsolie internationaal meer bekendheid geven door "bijvoorbeeld een internationale obligatie uit te schrijven." De volgende stap zou zijn om een deel van de aandelen op de wereldmarkt te krijgen. De aandelen zouden aan de man gebracht kunnen worden op de beurs in  New York of in London, illustreert Elias de strategie. “Dat wil zeggen dat we 10 procent van wat Staatsolie is, gaan verkopen aan derden om daarmee het geld op te halen om mee te kunnen doen in zo een grote olievondst.” Elias denkt groot:  “Met participatie bedoel ik niet 1 of 2 procent. We willen voor 20 procent gaan meedoen in deze ontwikkeling in het offshore gebied.”

Het bedrijfsleven moet niet achterblijven en moet zich ook beginnen te oriënteren, vindt Elias. In Guyana zal de komende20  jaren ruim US$ 100 miljard worden uitgegeven. “Als er 1 procent daarvan in Guyana blijft, kunnen de mensen van US$ 1 miljard profiteren. Over het algemeen kan tussen de 10 en 15 procent lokaal gedaan worden als je een mooie ‘shore base’ (faciliteiten en accommodaties voor de bedrijven die op zee werken) heb. Dus het bedrijfsleven moet er werk van gaan maken. Dan krijg je de enorme stroom van geld.”

René Gompers
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February