VKI gaat lab analysen voor groenten en fruit doen
13 Aug, 16:37
foto


Binnenkort kunnen er lab analysen van groenten en fruit worden gedaan bij het Viskeuringsinstituut (VKI). Althans dat heeft minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) meegedeeld aan de exporteurs van groenten en fruit. "De nodige apparaten die jaren waren weggestopt op het terrein van LVV zijn overgeheveld naar het modern gebouw van het VKI," zegt de Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) in een persbericht.

De vereniging hoopt dat alle noodzakelijke equipment kan worden overgeplaatst naar het VKI. Zij doet een dringend beroep op de bewindsman om de apparaten te laten staan bij het VKI aangezien dit instituut heeft bewezen "de afgelopen jaren kundig te werken en te voldoen aan nationale en internationale standaarden en ervaring heeft met internationale audits."

Het verrichten van lab analysen geeft exporteurs de mogelijkheid nieuwe markten te zoeken voor hun groenten en fruit. Volgens de VEAPS was het ontbreken van de lab analysen vaak een belemmering. Het importerend land eist vaak lab resultaten van een zending. Lab resultaten kunnen achteraf ook worden opgestuurd, legt de vereniging uit.

Aangezien het VKI nog niet in het bezit is van de noodzakelijke chemicaliën voor het verrichten van analysesn, verzoekt de vereniging de minister om een inventarisatie te maken van de chemicaliën die andere instituten waaronder het Celos, de Adekus en het BOG, in voorraad hebben. Een uitwisseling van chemicaliën door deze instituten moet volgens de VEAPS de start van lab analyses voor groenten en fruit door het VKI mogelijk maken. VEAPS-voorzitter Umar Taus vindt ook dat dit het moment is waarop LVV de samenwerking met deze instituten moet verstevigen.
Advertenties

Monday 25 May
Sunday 24 May
Saturday 23 May