Gebeden, tranen en oproep voor eenheid
09 Aug 2019, 14:14
foto
De Internationale Dag der Inheemse Volken is spiritueel ingeluid met de Tamusji-ceremonie bij zonsopkomst, gevolgd door swit’watra wasi’s. (Foto’s: Ranu Abhelakh)


De Internationale Dag der Inheemsen Volken is vanochtend weer spiritueel ingeluid met de Tamusji-ceremonie bij zonsopkomst. Naast de rituelen met gebed, zang, dans, volgden korte boodschappen van inheemse cultuurleiders. De emoties liepen hoog op en er vielen tranen; de eenheid is zoek onder de inheemsen!

Het is iets na vijf uur in de ochtend, wanneer Anesta Jagendorst van Bigi Poika met de preparaties start van haar verschillende swit’watra’s. Voordat de eerste zonnestralen zichtbaar worden, start zij samen met de overige cultuurkenners, de vuur- en rookceremonie met het opsteken van de sigaren en een houtvuurtje. Iedereen richt het gezicht naar het oosten waar de zon opkomt en kijkend naar de hemel, gaan zij in gebed. Er wordt gebeden voor welvaart en welzijn van eigen land en volk, bescherming voor de Braziliaanse inheemsen en gesmeekt om eenheid onder de inheemsen.

"De tweedracht die nu heerst, is niet prettig. Er is een duidelijke splitsing en ik keur het helemaal af", begint Jagendorst haar boodschap na de ceremoniën. “We zijn Kaliña, Lokono, noem maar op en je kunt Creool, Hindoestaan, Marron, etc. zijn, maar we zijn één”, lucht zij haar hart op deze voor haar bijzondere dag. Zij vindt het niet zinvol om in gebed te gaan, terwijl inheemsen bewust problemen onder elkaar veroorzaken. “We zijn niet eerlijk, rein en oprecht met elkaar bezig en dit moet veranderen.”

De aanwezige inheemsen schijnen precies te begrijpen waar Jagendorst het over heeft. Robins Anoewaritja van SV Paremuru knikt instemmend. Hij vertelt dat er tegenpolen zijn binnen de verschillende inheemse organisaties en verwijst naar de viering in de Palmentuin, die in ‘twee blokken’ is verdeeld. De activiteiten staan onder toezicht van twee verschillende organisaties die elk hun ding doen. “Jammer, we moeten met elkaar praten en een eenheid vormen.”

Jocelyne Aluma van de Stichting Amazone Markt en Organisatie van Inheemsen in Suriname, leidt een deel van het Palmentuin-blok. Ze liet haar tranen de vrije loop. De jaarlijkse organisatie van de Internationale Dag der Inheemsen Volken vergt steeds meer inspanning en kracht van haar. “Het lijkt wel een beproeving. Maar zolang ik merk dat wij als groep nog niet daar zijn, zal ik mij inzetten voor alle werk.” Aluma roept dan ook iedereen op om de eenheid te vormen, “om te bundelen, onszelf te versterken en te strijden voor de erkenning als een Inheems volk.”

Naast de organisatorische splitsing, zegt Anoewaritja, dat de inheemsen ook verdeeld zijn als het gaat om ‘economische zones’ in hun gebieden. Ontwikkeling is nodig, “maar laat die tot stand komen via samenspraak tussen dorpsgemeenschappen en de overheid”. Hij respecteert ieders politieke keuze, maar de politieke verdeeldheid zorgt ook voor confrontaties binnen de gemeenschappen en de ontwikkelingsgedachte.

Na de emotionele boodschappen en oproepen voor eenheid, geven de inheemsen elkaar stevige brasa’s. Zij feliciteren elkaar met de dag, vragen vergiffenis voor het afgelopen jaar en doen beloftes voor de komende periode. Sommigen laten ook tranen vallen. Jagendorst merkt op dat kracht niet alleen geput kan worden uit gebed en zang. Inheemsen moeten ook geloven in de kennis van hun voorouders. “We moeten die respecteren en behouden, want dat is onze kracht.”

Het is dan het moment om de natuurlijke kracht over zich heen te krijgen via een wasi. Jagendorst is al twee jaar hiermee belast. De aanwezigen kunnen kiezen voor tulala-watra met magische planten en kruiden of een geurig bloemenmengsel, “of beide”, zegt Jagendorst, “ze werken aanvullend”. De watra’s hebben elk een eigen positief doel: problemen of hebi’s weghalen of zijn krin skin en yeye versterkend voor een vredig gevoel.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May