CBvS start aan de basis met financiële educatie
04 Aug 2019, 02:47
foto
Leerlingen van de 5e klas van de St. Elisabeth II te gast bij de CBvS. Zij hebben onderricht gekregen in financiële educatie. (Foto's: Raoul Lith)


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zet zich in om financiële educatie voor de totale samenleving te geven, legt Faranaaz Hausil, algemeen secretaris uit.  “Het uitgangspunt is jong geleerd, oud gedaan”. Samen met het Centrum voor Latijns-Amerikaanse monetaire studies (Cemla) is daarom gekozen om voor jongeren tussen 10 en 12 jaar een experiment te doen waarbij onderzocht werd hoe zij omgaan met geld. Het experiment is uitgevoerd bij 44 leerlingen in twee 5e klassen van de St. Elisabethschool ll.

Op de eerste dag van dit financieel-economisch educatie experiment is aan de leerlingen een verhaal uitgelegd en de tweede dag zijn er vragen gesteld erover die door hen beantwoord moesten worden. Het experiment is een samenwerking van alle landen van de Cemla, vertelt Hausil. Indien het goed is gedaan kan Suriname in aanmerking komen voor de winnaarsprijs. Het traject zal volgens haar worden geëvalueerd en er zal gekeken worden hoe dit met meerdere scholen gedaan kan worden.

Ook is er in samenwerking met de bankiersvereniging educatie gegeven over de producten van de verschillende banken, om ook de drempel te verlagen om rekeninghouder te worden bij een bank. Financial Education maakt deel uit van het beleid dat de CBvS wil uitzetten. Dit houdt in dat de samenleving goed financieel geletterd moet zijn, en dat ze de financiële kwesties van het land goed begrijpt. Ook moet ze weten hoe te bankieren, maar ook hoe met eigen middelen om te gaan. De CBvS is hier reeds een tijdje mee bezig, jaarlijks wordt terugkerend de Global Money Week georganiseerd, welke een groter bereik heeft van de lagere scholen.

Op de eerste bijeenkomst dag hebben de kinderen een spaarpot gekregen om het sparen te bevorderen. Bij de afsluiting van het experiment op vrijdag ontvingen de leerlingen een certificaat van deelname, en vond de prijsuitreiking plaats van de aan dit experiment gekoppelde tekenwedstrijd 'De Toekomst van ons geld'. Dimple Ijzer is de winnaar geworden van deze tekenwedstrijd. Zij wordt gevolgd door Shanyl Mokhamsing en de 3e plek wist Mariele Armalie te veroveren met haar tekening.

“We hebben geleerd waarom het belangrijk is een spaarplan te maken. Ik heb geleerd dat als je hebt geleend je ook je schulden terug moet betalen. Je moet niet zomaar je geld verspillen,” zegt Mokhamsing. Hij merkt op deze lessen thuis toe te passen net als het verhaal van ‘Tommy de wasbeer’. Ijzer zegt dat het een leuke ervaring was. “Ik hoop dat andere kinderen het ook mogen meemaken,” geeft ze aan. Volgens de winnaar van de tekenwedstrijd is het goed om nieuwe dingen bij te leren. “Het zijn niet van die dingen die je normaal op school krijgt. We hebben geleerd over sparen en hoe om te gaan met geld”.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May