Minstens 20 doden bij schietincident Walmart Texas
04 Aug 2019, 00:52
foto
Klanten komen met de handen opgeheven uit Walmart na een beschieting in de winkel. (Foto: Reuters)


Opnieuw zijn er doden gevallen bij een schietpartij in de Verenigde Staten. Minstens 20 mensen zouden volgens CBS News zijn omgekomen bij een schietpartij in de Verenigde Staten. Het bloedbad vond plaats in een Walmart-winkel in de buurt van het winkelcentrum Cielo Vista in El Paso, Texas, een paar kilometer van de grens tussen de VS en Mexico.

Minstens 22 mensen, onder wie kinderen, zijn opgenomen voor medische behandeling in lokale ziekenhuizen. Een jonge blanke man zit in hechtenis. De politie veronderstelt dat hij de enige schutter was. De Amerikaanse media zeggen dat het gaat om de 21-jarige Patrick Crusius.

CCTV-beelden die naar verluidt van de schutter zijn en in de VS worden verspreid, tonen een man in een donkere T-shirt die oorbeschermers draagt ​​en met een geweer in aanvalsstijl zwaait. De eerste berichten van de schietpartij kwamen zaterdag omstreeks 11:00 lokale tijd.

De politie zei dat de Walmart-winkel tijdens de aanval druk was met mensen die schoolbenodigdheden kochten. De verdachte zou  volgens de politie een blanke man in de twintig zijn. Geen van de politieofficieren heeft schoten afgevuurd om de verdachte te arresteren.

Speciale politie-eenheden maken zich gereed om Walmart Texas binnen te gaan, na een schietaanval. (Foto: Reuters)

Een man die ten tijde van de aanval in het winkelcentrum was, memoreerde het moment dat hij weet kreeg van de schietpartij. Er waren werknemers, ze kwamen binnen en ze vertelden me dat ze wat geweerschoten hoorden en dat mensen de winkel binnen gingen om dekking te zoeken. Ondertussen probeerde ik gewoon kalm te blijven, maar innerlijk was ik aan het panikeren," vertelde hij CBS News.

Een andere getuige, Glendon Oakly, vertelde CNN dat hij in een sportwinkel in het winkelcentrum was toen een kind naar binnen rende "en vertelde ons dat er een schutter in Walmart schoot". Oakly zei dat niemand het bericht van het kind serieus nam, maar slechts enkele minuten later hoorde hij twee geweerschoten. "Ik dacht er net aan om de kinderen uit de ruimte te verwijderen," zei hij.

De politie zei dat ze niet langer geloofde dat er een onmiddellijke bedreiging voor het publiek was, maar ze blijft doorzoeken. In de buurt was een gezinsherenigingsgebied ingericht voor mensen die op zoek waren naar hun dierbaren.

El Paso Police Department tweette dat bloeddonaties "dringend nodig waren". Burgemeester Dee Margo van El Paso zei tegen CNN: "Dit is een tragedie waarvan we nooit hadden gedacht dat het zou gebeuren in El Paso. Het verscheurt me." De Amerikaanse president Donald Trump zei dat de berichten uit het gebied "zeer slecht waren, veel doden." In een verklaring zei de gouverneur van Texas, Greg Abbott, dat El Paso was "getroffen door een gruwelijke en zinloze daad van geweld".

Democratische presidentskandidaat Beto O'Rourke heeft een campagne-evenement in Las Vegas verlaten om terug te keren naar zijn geboortestad El Paso. Eerder sprak hij op een arbeidsforum en vertelde hij de menigte dat de schietpartij elke illusie teniet deed dat wapenhervorming "uit eigen beweging" in de VS zal komen. "We weten dat er op dit moment veel gewonden zijn, veel lijden in El Paso," zei hij.

Andere Democratische presidentskandidaten reageerden ook op de schietpartij met oproepen voor wapenbeheersing. De senator van New Jersey, Cory Booker, was één van hen, die zei dat de VS "het idee lijkt te accepteren dat deze schietpartijen regelmatig zullen voorkomen".

Walmart, die een winkel heeft op de site van het winkelcentrum Cielo Vista, zei dat het "in shock was over de tragische gebeurtenissen" en "nauw samenwerkte met de politie".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May