Akiemboto voor duurzame ontwikkelingen jongeren Brokopondo
03 Aug 2019, 16:30
foto
Minister Sergio Akiemboto heeft op zijn ministerie een ontmoeting gehad met diverse betrokkenen uit Brokopondo. Gekeken wordt naar duurzame ontwikkelingsmogelijkheden. (Foto's: NH)


Op initiatief van minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen is constructief gesprek gevoerd met alle betrokkenen in het district Brokopondo rond het incident op Rosebel Gold Mines (RGM). De aanwezigen betuigden allereerst hun oprechte deelneming aan de familie en nabestaanden van de jonge goudzoeker die zondag dodelijk is geraakt in de goudmijn van RGM/Iamgold. 

Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie was ook aanwezig bij dit gesprek. Evenals vertegenwoordigers van het ministerie van Defensie, commissie Ordening Goudsector, raadsadviseur van het Kabinet van de President, Kapitein van Nieuw Koffiekamp, het bestuur van Makamboa, de voorzitter van Communication Comite Nieuw Koffiekamp en de ondernemers van Nieuw Koffiekamp. 

Ondernemers van Nieuw Koffiekamp, verenigd in Makamboa, mogen in overeenstemming met de regering en Rosebel Gold Mines goudwinningsactiviteiten uitvoeren in een toegewezen gebied welke valt binnen de goudconcessie van de multinational. Naast de georganiseerde Makamboa groep, zijn er ook gouddelvers van buitenaf, de zogenaamde 'ukum mans”, die met gevaar voor eigen leven de mijn zonder toestemming en/of afspraken betreden. Het gaat hier om honderden personen, zegt NH. RGM biedt arbeidsplaatsen aan meer dan 1400 Surinamers. Iamgold heeft sedert 2006 een overeenkomst met de Staat Suriname als gevolg van overname van Cambior. Sedert 1994 geldt een Delfstoffenovereenkomst met de Republiek Suriname. 



De aanwezigen zijn het er over eens dat het probleem welke zich al jaren afspeelt in het het dorp Nieuw Koffiekamp en omstreken, geen kant en klare oplossing kent maar wel beter gemanaged moet worden, zodat gelijksoortige calamiteiten zich niet herhalen. Zelfreflectie is nodig, maar zeker niet in de laatste plaats het nemen van ownership van de zijde van zowel de jongeren in het gebied, RGM alsook de overheid. Er moet bewust gewerkt worden aan nieuwe, gedegen afspraken. “Het is van essentieel belang dat er gewerkt wordt aan capaciteitsversterking en dat er een gestructureerde administratieve organisatie wordt opgezet door het bestuur van Makamboa, zodat de bijdrage ten behoeve van de oplossing van dit nijpend vraagstuk sterk verbeterd wordt”, zegt minister Akiemboto. De vinger moet op de juiste zere plek gelegd worden. Alleen dan werken we aan het voorkomen van herhaling en misvattingen. De veiligheid en het leefgenot van de dorpsbewoners moet gegarandeerd zijn, maar dit geldt ook voor het personeel van RGM die haar werkzaamheden in rust en in goed vertrouwen voor wat betreft haar veiligheid moet kunnen uitoefenen.

Minister Getrouw onderkent volmondig dat het veiligheidsaspect topprioriteit geniet en bevestigde bij herhaling dat de gewenste veiligheid gewaarborgd is. Om zijn woord kracht bij te zetten, heeft de minister onmiddellijk ingestemd met de uitgesproken behoefte aan een politiepost te Nieuw Koffiekamp. “Alles wat nodig en haalbaar is om de veiligheid van de dorpsbewoners en het personeel van RGM te optimaliseren en te garanderen, zal niet nagelaten worden te doen”, laat minister Getrouw optekenen. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de betrokken actoren meer dan bereid zijn om mee te werken aan een constructieve en duurzame oplossing. 

Minister Akiemboto geeft aan dat het streven is dat RGM haar werkzaamheden op een zo kort mogelijke termijn aanvangt. Als gevolg van het incident liggen de mijnactiviteiten tijdelijk stil. Momenteel worden de aanwezige erts-reserves verwerkt. Akiemboto geeft aan dat dit inkomsten derving betekent voor het bedrijf, maar niet in de laatste plaats voor ons land Suriname. De NH minister benadrukt dat het tragische incident het imago van ons land niet ten goede komt en geen visitekaartje is voor potentiële investeerders. Akiemboto stelt dat we beter zullen moeten doen als we daadwerkelijk het belang van ons land en de positieve  ontwikkeling van onze generaties voor ogen ogen houden.

Als kind afkomstig uit het district Brokopondo, is het belangrijk om zicht te hebben op een goede toekomst. Het aanbod van werkgelegenheid moet geoptimaliseerd worden. Het zou daarom goed zijn als jongeren uit het dorp zich organiseren om zo in aanmerking te komen voor werk in de afgestoten mijnbouw gebieden. De veiligheid van Nieuw Koffiekamp en omgeving vraagt om een gezamenlijke inspanning van alle betrokkenen. De opzet van een security bedrijf dat nauw samenwerkt met de justitiële autoriteiten, is een goed begin om zowel de veiligheidsdoelstelling alsook het werkgelegenheidsvraagstuk op te pakken. Akiemboto zegt dat we onszelf moeten afvragen of we een half lege of halfvolle fles willen zien? 

De NH-bewindsman geeft aan dat educatie de grondslag vormt naar een toekomst waarin we als bouwstenen mogen fungeren binnen de samenleving en daarbuiten. De minister roept daarom iedereen op om zich in te zetten, zodat met name de volgende generaties een fair chance krijgen om optimale educatie te genieten en daarmee richting kunnen geven aan wat hun toekomst moet heten. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May