Noersalim: Geen ontwikkeling zonder vrouwenrechten
03 Aug 2019, 12:28
foto
Aanwezigen bij de lancering van het ‘State of the World Population’ rapport.


Er kan geen ontwikkeling zijn, als de rechten van vrouwen en meisjes niet zijn gegarandeerd. Dit zei minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza), gisteren bij de lancering van het ‘State of the World Population’ rapport. “Het lijkt tegenwoordig een vanzelfsprekendheid, maar zo vanzelfsprekend is die niet." Volgens Noersalim is er nog veel werk aan de winkel voor het bereiken van de gewenste situatie.

Het thema van de publicatie is ‘Unfinished Bussiness – The pursuit of rights and choices for all’. Het Bureau Migratie en Integratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de UNFPA hadden de regie van de activiteiten rond de lancering.

Noersalim ging in zijn toespraak terug naar de Internationale Conferentie voor Bevolking en Ontwikkeling in 1994 ‘The Cairo Program of Action’, en zei dat een kwart eeuw later gesteld kon worden dat de Surinaamse overheid met behulp van het maatschappelijk middenveld opmerkelijke vooruitgang heeft geboekt in het vergroten van het bewustzijn over gendergelijkheid en de toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg. De progressie was er zei hij, maar er is nog veel te doen.

Suriname staat aan de vooravond van de uitvoering van de bevolkingssituatie-analyse, die als grondslag zal dienen voor het formulieren van het bevolkingsbeleid, zegt Noersalim, die zijn gehoor de volgende vraag voorlegde: “Hoe moeten wij als land met dat gegeven omgaan, terwijl Suriname een van de dunst bevolkte landen ter wereld is? En anderzijds, er een aanname bestaat dat onze kleine bevolking de oorzaak is van de kleinschalige markt. Daarnaast werkt het beperkend op de productiecapaciteit van het land, terwijl daartegenover het rapport aangeeft dat bevolkingsgroei economische ontwikkeling kan bemoeilijken.”

Dit jaar wordt gemarkeerd door twee belangrijke gebeurtenissen op het gebied van reproductieve gezondheid en rechten: het is 50 jaar sinds het begin van de United Nations Population Fund (UNFPA) en 25 jaar sinds de grensverleggende internationale conferentie over bevolking en ontwikkeling (ICDP) in Caïro, meldt de voorlichting van Biza, via het Nationaal informatie Instituut.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May