RGD geeft startsein Borstvoedingsweek
02 Aug 2019, 14:24
foto
Waarnemend directeur van de Regionale Gezondheidsdienst, Sebita Gopal, en minister Antoine Elias van Volksgezondheid nemen de ruimte waar moeders melk kunnen kolven in gebruik. (Foto's: Raoul Lith)


De Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft een speciale ruimte ingericht waar nieuwe moeders binnen het bedrijf ongestoord hun moedermelk kunnen kolven en gekoeld kunnen opslaan. Waarnemend directeur Sebita Gopal gaf met dit gebaar tijdens de opening van de wereldborstvoedingsweek 2019 aan dat ze hoopt dat andere organisaties en bedrijven die deze mogelijkheid nog niet bieden dit in overweging nemen en ook implementeren. 

“Onze kleintjes verdienen beter, vooral als we onderkennen datgene wat wetenschappers herontdekt hebben en wat onze voorouders ook wisten. Borstvoeding is de natuurlijke en perfecte voeding voor pasgeborenen," zegt Gopal. Het gebruik van blikvoeding bedreigt de plek die borstvoeding sinds het bestaan van de mens bezat, stelt ze. Het is volgens haar tijd om stappen te ondernemen om borstvoeding weer die plaats te geven die deze  vroeger had. Gezonde en sterke baby’s betekent minder behoefte aan ziekenzorg, stelt RGD-topper. Het bedrijf bezit sinds 2017 over een werkgroep die het geven van borstvoeding promoot, maar ook om de best mogelijke zorg te verlenen in de begeleiding bij het geven van borstvoeding volgens de juiste stappen.

Jennifer Geerlings-Simons, voorzitter van De Nationale Assemblee, is blij dat ze bij de RGD staat om borstvoeding te promoten. De gezondheidszorg in Suriname is volgens haar traditioneel de afgelopen tientallen jaren vooral ziekenzorg. “Niemand kijkt naar je zolang je gezond bent en als je ziek bent ga je naar het ziekenfonds want dan moet er betaald worden voor dokterszorg en ziekenhuis. Er is niet veel gedaan eraan om mensen gezond te houden, alhoewel er wel veel over is gesproken. De eerste persoon die je gezond moet houden ben je zelf, maar er moet natuurlijk informatie over zijn, opvoeding op school, constante begeleiding daarbij en daar waar het toch fout gaat moeten de mogelijkheden aanwezig zijn om je extra te begeleiden zodat je niet in het pad gaat van medicijnen, ziekenhuis en andere akelige medische zaken." 

Samen met het ministerie van Volksgezondheid is gestart om dit pad echt op te gaan en de wetgeving moet de ondersteuning geven. "Het doel is om te gaan naar een samenleving waar welzijn heerst. Welzijn begint bij de geboorte, wanneer je de pasgeboren kinderen niet goede opvang maak je een valse start. Borstvoeding is op zichzelf niet alleen voeding, maar preventieve gezondheidszorg op zijn best. Het helpt niet alleen het kind, het is ook bijzonder van belang voor de moeder zelf. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dit, het is preventieve gezondheidszorg voor moeder en kind.

In De Nationale Assemblee is niet lang geleden een wet aangenomen die aan alle Surinaamse vrouwen het recht geeft op minimaal 14 weken en maximaal 16 zwangerschaps- en ouderschapsverlof. In de wet worden werkgevers ook gestimuleerd om vrouwen die gelegenheid te geven. Als de moeder is overleden mag iemand anders het verlof opnemen. Er moet met moeders gewerkt worden dat ze inderdaad de kinderen aanleggen en alleen gebruik maken van blikvoeding in geval van ziekte of andere bijzonderheden wanneer het echt nodig is. In 99% van de gevallen is het niet nodig, “maar mensen hebben ideeën”. Simons moedigt alle gezondheidswerkers en het ministerie van Volksgezondheid aan dat er een massieve voorlichtingscampagne komt, niet van een paar weken of maanden, maar in natuuronderwijs op de lagere school en op de mulo en middelbare school weer. RGD is een van de  belangrijkste pijlers van de gezondheidszorg in Suriname omdat primaire zorg en begeleiding de belangrijkste peiler is. Ze verwacht dat het geven van borstvoeding in de poliklinieken van de RGD een dagelijkse praktijk, voorlichting en ondersteuning naar de moeders toe wordt. 

De kolfkamer is in gebruik genomen in aanwezigheid van minister Antoine Elias van Volksgezondheid en Yitades Gebre, vertegenwoordiger van de Pan American Health Organization in Suriname. Zij benadrukte beiden het belang van borstvoeding en ook de rol die vaders hebben bij de opvoeding. 

Raoul Lith

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May