Nederland: Verbod op boerka's en niqabs ingegaan
01 Aug 2019, 18:44
foto
Het verbod op boerka's en niqabs in Nederland is vanaf vandaag ingegaan.


Nederland heeft gezichtsbedekkende kleding, zoals een boerka of niqab, in openbare gebouwen en op transport verboden. Een omstreden wet op het kledingstuk van sommige moslimvrouwen is vanaf vandaag van kracht.

Naar schatting dragen tussen de 100 en 400 vrouwen een boerka of niqab in het Europese land van 17 miljoen mensen. "Vanaf nu is het dragen van kleding die het gezicht bedekt verboden in onderwijsinstellingen, openbare instellingen en gebouwen, evenals in ziekenhuizen en openbaar vervoer," zei het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag in een verklaring.

De wetgeving - die vorig jaar juni werd aangenomen na meer dan een decennium van politiek debat over het onderwerp - is ook van toepassing op andere gezichtsbedekkingen zoals integraalhelmen of bivakmutsen. Beveiligingsfunctionarissen moeten mensen met gezichtsbedekkende kleding nu zeggen hun gezicht te laten zien. Als ze weigeren, kan hun de toegang tot openbare gebouwen worden ontzegd en kunnen ze een boete van 150 euro krijgen.

Het is echter onduidelijk hoe strak de wet kan worden gehandhaafd, waarbij de openbare vervoerssector zegt dat het niet zou stoppen om een ​​vrouw in een boerka te laten uitstappen, omdat dit vertragingen zou veroorzaken. Ziekenhuizen zeiden ook dat ze nog steeds mensen zouden behandelen, ongeacht wat ze droegen. Beide groepen zeiden dat de handhaving van de wet aan de politie lag.

Moslims en rechtengroeperingen hebben kritiek geuit tegen de wet -formeel de wet op het "gedeeltelijke verbod op gezichtsbedekkende kleding". De Nida-partij, een islamitische politieke partij in Rotterdam, heeft gezegd dat het de boete zal betalen voor iedereen die het verbod overtreedt en heeft een rekening geopend waar mensen geld kunnen storten. Nourdin el-Ouali, leider van de Nida-partij, zei dat het verbod verstrekkende gevolgen heeft omdat het een "ernstige schending" van de vrijheid van godsdienst en van het vrije verkeer is.

"Ze mogen geen metro, bus of tram nemen als de wet niet wordt nageleefd. Ze kunnen niet naar een ziekenhuis gaan, ze kunnen niet naar het schoolplein, ze kunnen zich niet melden bij een politiebureau," citeerde de nieuwswebsite Hart van Nederland hem. "Voor de 17 miljoen Nederlanders is de vraag - welk soort probleem lossen we hier eigenlijk op?" vroeg Ouali en merkte op dat slechts een paar honderd vrouwen de niqab of boerka in Nederland droegen. "Het is een minimaal onderdeel. Het zijn vaak vrouwen die, als je tot hen spreekt, aangeven dat ze de niqab of boerka dragen uit hun religieuze overtuiging."

Ouali zei dat hij vreesde dat mensen het gevoel zouden hebben dat ze de wet in eigen handen konden nemen als ze iemand zagen die een niqab of boerka droeg. "Dat ze zullen denken: 'Ik sta goed in mijn recht als ik zo iemand direct tegen de grond zet en de politie bel '," zei hij. Op woensdag leidde een redactioneel in de conservatieve krant Algemeen Dagblad tot verontwaardiging nadat het een uitleg had gepubliceerd over wat te doen als iemand werd gezien die de verboden kleding droeg. De tips omvatten aanhoudingen door burgers.

Anti-islam wetgever Geert Wilders, die het gezichtsbedekkende sluierverbod in 2005 voorstelde, verwelkomde de introductie van het beperkte verbod als "een historische dag" en drong aan op uitbreiding ervan met islamitische hoofddoeken. "Ik geloof dat we nu moeten proberen de volgende stap te zetten," vertelde Wilders aan het persbureau The Associated Press in een telefonisch interview. "De volgende stap om ervoor te zorgen dat de hoofddoek ook in Nederland kan worden verboden."

De Nederlandse regering heeft benadrukt dat haar gedeeltelijke verbod geen enkele religie beoogt en dat mensen zich kunnen kleden zoals zij willen. De Nederlandse wet verbiedt het dragen van een boerka op straat niet, in tegenstelling tot het Franse verbod dat in 2010 van kracht werd. België, Denemarken en Oostenrijk hebben vergelijkbare wetten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May