PALU-voorzitter: Regering én oppositie niet inspirerend
01 Aug 2019, 06:37
foto
Jim Hok, voorzitter van de PALU. (Foto: René Gompers)


“We are caught between the devil and the deep blue sea,” merkt Jim Hok, voorzitter van PALU op. Hij stelt dat het naar er uitziet dat kiezers voor een dilemma staan bij de verkiezingen van 2020 omdat zowel de huidige regering als de oppositie niet bepaald inspirerend bezig zijn. PALU wil de weg wijzen naar een goede keuze, deelt partijvoorzitter Hok mee. De partij wil in vier districten meedoen aan de verkiezingen. 

Hok heeft woensdag in het partijcentrum een persconferentie gehouden. Hij heeft uitgelegd hoe de partij de verkiezingen gaat benaderen. De politicus stelt dat sinds de onafhankelijkheid, er nog steeds geen concrete bestemming, gestoeld op een lange termijn visie, voor Suriname is vastgesteld. Er is geen ontwikkelingsplan dat door opeenvolgende regeringen wordt voortgezet. In plaats daarvan is er korte termijn beleid dat ook elke keer verandert wanneer er een nieuwe minister wordt aangesteld. 

De bestemming voor Suriname zoals PALU voorstelt, is een samenleving die zichzelf, zonder inmenging van buiten, opbouwt en vol beheer heeft over de natuurlijke hulpbronnen. PALU staat voor lange termijn ontwikkelingsplannen, benadrukt Hok. Maar het volk moet ook een bijdrage leveren omdat “niet alles overgelaten moet worden aan de politici”, voegt hij eraan toe.  PALU wil aan de hand van een aantal ‘richtingswijzers’ de samenleving stimuleren om bij te dragen aan de ontwikkeling van het land. Enkele richtingwijzers zijn “werken op eigen kracht, focus op de toekomst bij stappen die je vandaag maakt, biedt de wereld de beste kwaliteit van het Surinaams product, kies bewust om iedereen gelijke kansen te geven, stimuleer oprechtheid door kennis kunde en inzicht.” 

De partijvoorzitter wil niet aangeven op hoeveel zetels hij mikt en hoe groot het achterban is. “Wanneer hanen vechten, trekken ze hun veren op zodat ze groter lijken en doen ze een dansje om elkaar heen. Wij gaan daar niet  aan meedoen,” zegt hij resoluut. Het volk moet er ook niet vanuit gaan dat een grote partij meer ontwikkeling betekent, haalt Hok aan. “Er is bewijs dat een grote partij niet per se betekent dat er meer ontwikkeling voor een land is. Ga maar op straat, luister naar de radio. Het bewijs is daar, nu hier vandaag.” 

Het volk moet ook niet aan een partij absolute regeermacht regeermacht willen geven, meent Hok. Partijen die dat vragen zijn gek, stelt hij. “Een partij heeft 26 zetels de andere wil 28. Ben je gek geworden? Als je nu ziet wat gebeurt met 26 zetels en absolute regeermacht, moet je niet eens willen vragen naar 28.” Hok geeft aan dat het volk ook aan de hand van partijprogramma's kan meten welke partijen het menen met het land. Hij deelt mee dat sommige partijen nog steeds geloven dat alleen met hulp van Nederland het beter zal gaan in het land. Het kan er bij Hok niet in dat bijvoorbeeld de VHP en ABOP bereid zijn om het zelfbeschikkingsrecht in te leveren. “We zijn net onafhankelijk geworden en willen het direct weer gaan inleveren. Zijn we zulke patjakkers, zijn we zulke lummels, dat we het niet eens zelf kunnen doen en bij het minste en geringste gaan huilen: Holland kom ons helpen!”

PALU wil in Paramaribo, Wanica, Coronie, Saramacca op DNA-niveau aan de verkiezingen meedoen. PALU gaat niet pronken met personen die zich uit andere partijen aansluiten. Hok vergelijkt die handeling met  “slaven en krijgsgevangenen die op het podium werden tentoongesteld". PALU gaat daar niet aan meewerken, zegt Hok. “We hebben teveel respect voor die mensen hun waardigheid, dat ga je bij ons niet zien.” 

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May