Amerikaanse bank verlaagt rentetarieven
01 Aug 2019, 04:41
foto
Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens een persconferentie waarop hij de renteverlagingen aankondigt. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse Centrale Bank (Federal Reserve, Fed) heeft voor het eerst sinds 2008 de rentetarieven verlaagd om de economie te beschermen tegen risico's, waaronder wereldwijde zwakte. Fed-voorzitter Jerome Powell zei dat hij de stap niet ziet als het begin van een lange reeks renteverlagingen.

President Donald Trump die een forse renteverlaging had geëist, is niet onder de indruk van de 0,25% vermindering. In een tweet sprak Trump met verachting over de Fed-voorman: "Zoals gebruikelijk liet Powell ons in de steek."

Als reden voor de verlaging noemde Powell de mondiale zwakte, sudderende handelsspanningen en een verlangen om een te lage inflatie te stimuleren. De verlaging betekent dat het onder andere goedkoper wordt om te lenen.  De Fed onderstreepte zijn beslissing om het beleid over de hele linie te versoepelen en zei ook dat het vanaf 1 augustus zou stoppen met het krimpen van zijn US$ 3,6 biljoen aan obligaties; dat is twee maanden eerder dan gepland.

Financiële markten hadden alom verwacht dat de Fed zijn belangrijkste rentetarieven met een kwart procentpunt zou verlagen tot een streefmarge van 2 tot 2,25%.

"Wat de markt van Jay Powell en de Federal Reserve wilde horen, was dat dit het begin was van een langdurige en agressieve renteverlagingscyclus die gelijke tred zou houden met China," tweette  Trump.


Tijdens een persconferentie na de aankondiging zei Powell dat de renteverlaging 'goed getelegrafeerd' was, maar dat hij zich niet verbond tot verdere scherpe bezuinigingen. Hij zei dat de Amerikaanse economie in de eerste zes maanden van het jaar 'in een gezond tempo' was gegroeid. Er waren echter 'zowel positieve als negatieve ontwikkelingen." Powell stelde dat "het productie rendement in twee opeenvolgende kwartalen is gedaald."

Een zwakke wereldwijde groei heeft ook een rol gespeeld bij de beslissing van de Fed. Powell merkte op dat het niet de taak van de Fed was om het handelsbeleid van de VS te bekritiseren, dat werd gedomineerd door een handelsstrijd met China, omdat de twee naties elkaar tariefverhogingen hebben opgelegd. Hij voegde eraan toe dat de spanningen in het handelsbeleid in mei en juni "bijna waren overgekookt" maar nu lijken ze weer te sudderen.

De Fed-voorman ontkende dat hij heeft toegegeven aan de druk van president Trump voor een renteverlaging. Hij zei dat erin de discussies van de centrale bank "geen plaats" was voor politieke zorgen. De Fed zei in zijn verklaring dat hij de arbeidsmarkt als 'sterk' blijft beschouwen en voegde eraan toe dat de gezinsuitgaven 'beter' waren geworden. Maar hij merkte op dat de bedrijfsuitgaven 'zacht' waren en dat de maatregelen voor inflatiecompensatie laag blijven. De renteverlaging moet helpen de inflatie terug te brengen naar de beoogde 2%, maar "over die vooruitzichten blijven er onzekerheden bestaan." De Fed voegde eraan toe dat aanhoudende groei van de economische activiteit en een sterke arbeidsmarkt de meest waarschijnlijke resultaten zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May