Rusland zet leger in bij bestrijding bosbranden Siberië
31 Jul 2019, 19:27
foto
Satellietbeelden tonen de omvang van de bosbranden in Rusland. De brandhaarden zijn geclusterd op de afbeelding.


De Russische president Vladimir Putin heeft het leger opgedragen om brandweerlieden te helpen de bosbranden in Siberië te bestrijden, maar milieuactivisten zeiden dat het besluit waarschijnlijk geen snelle doorbraak zou opleveren. Bosbranden hebben zich verspreid naar ongeveer 3 miljoen hectare overwegend afgelegen bos, een gebied van bijna de grootte van België, volgens het Federale Bosbouwagentschap.

Het rook verspreidt zich door Siberië en heeft verschillende regio's ertoe aangezet noodtoestanden uit te roepen. Milieuactivisten hebben de branden een ecologische catastrofe genoemd. Een petitie die een ecoloog uit de Siberische stad Tomsk vandaag online heeft verspreid, heeft al 824.000 handtekeningen verzameld. In de petitie eisen de activisten dat de autoriteiten zwaardere actie ondernemen.

Het Kremlin zei woensdag dat Putin was ingelicht en het ministerie van Defensie had bevolen om de branden te blussen. Hij gaf ook de opdracht om een  ​​brandbestrijdingseenheid tot nader order permanent te stationeren in de regio Irkoetsk in Siberië, één van de getroffen gebieden.

Het ministerie van Defensie stuurde 10 vliegtuigen en 10 transporthelikopters naar de Siberische regio Krasnoyarsk uitgerust met brandbestrijdingsapparatuur op bevel van het Kremlin, meldde  het persbureau RIA. Brandweerlieden waren bezig bosbranden verspreidt over 107.000 hectare in Irkoetsk en andere regio's in Siberië te blussen, maar andere enorme branden die woedden over 2,9 miljoen hectare worden alleen gemonitord, zei het Federale Bosbouwagentschap woensdag.

Regionale autoriteiten hebben gezegd dat ze niet van plan zijn middelen uit te geven om deze te bestrijden, omdat ze zich voornamelijk in afgelegen, onbewoonde gebieden bevinden en daarom geen directe bedreiging voor mensen vormen.

Een activist bij Greenpeace in Rusland vertelde het radiostation Echo of Moskou dat het onwaarschijnlijk was dat het betrekken van het leger bij de brandweer een doorbraak zou opleveren en dat het besluit ook 'vrij laat' was gekomen. "In de regel is het inschakelen van de hulp van legereenheden niet effectief, omdat soldaten niet weten hoe ze branden moeten blussen," zei Grigory Kuksin, de activist van Greenpeace. "Het zou beter zijn geweest om deze branden in een vroeg stadium te blussen toen het nog mogelijk was."

De bosbranden in Rusland zijn al weken aan de gang. Ze zijn veroorzaakt door hoge temperaturen gecombineerd met bliksem en harde winden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May