Red Suriname uit handen van incompetente leiders!
31 Jul 2019, 22:41
foto


Leiderschap is de vaardigheid, met name van politici en bestuurders, om leiding te geven aan een groep mensen of een organisatie(Wikipedia). Persoonlijk leiderschap betekent dat je in staat bent om je doelen te realiseren door optimaal gebruik te maken van je eigen kwaliteiten en talenten(Patrick Schriel). Als je dat niet hebt moet je als leider bedanken en dat geldt zeker voor president Bouterse. 

Er zijn enkele presidenten in wereld die niet eerder van hun voetstuk geduwd willen worden slechts om behoud van hun macht, al moet het hele volk gebukt gaan onder ernstige armoede. Ze willen hun macht niet uit handen geven. Kennelijk begrijpen ze niet dat in een democratie de macht bij het volk berust.  President Bouterse moest eigenlijk allang afgetreden zijn vanwege de financieel-economische crisis. 

De strategie, inzichten, ingevingen en beslissingen van een president of zijn adviseurs bepalen het succes of falen van een regering. Als goede president moet je een inspirator zijn voor het volk. Vriendjescultuur moet je achterwege laten. Bij Bouterse zijn er veel corruptiegevallen bekend maar er wordt zelden ingegrepen. Zand erover is zijn spreuk. 
De kern van onze financieel- economische crisis is leiderschap. Er zijn te veel incompetente mensen aan de top van deze regering, zij bepalen hoe het land bestuurd moet worden. Maar hoe je draait of keert, president Bouterse is verantwoordelijk voor alle ellende in dit land. Het vermogen en de wil bij president Bouterse ontbreekt om het land goed te besturen. 

Haast in elke sector hebben we te kampen met problemen. Bijvoorbeeld: de goudsector, agrarische sector, onderwijs, gezondheidssector, productiesector, ondernemerschap, financiële sector etc. Dit is een kenmerk van ontspoord leiderschap. Noem maar een sector waar het goed gaat in dit land? Vicepresident Adhin praat over 200 US$ miljard in onze bodem, maar we kunnen niks ermee doen. 

Het gaat me niet verwonderen dat eind van het jaar de NDP voorzitter of president Bouterse met een verhaal komt dat bij onze kust gas- en olievoorraden gevonden is ter waarde 500 miljard US$ dollar. Dit zal een strategie van hem zijn om het kiezersgedrag van de mensen te beïnvloeden. Ik ken de strategie van Bouterse door en door, hij is vaak misleidend bezig.
Ik hoop echt dat we gas-en olievoorraden vinden, maar deze regering is amper in staat welvaart en welzijn voor het volk te brengen, we gaan toch in armoede leven. Deze regering kan je vergelijken met die van Venezuela onder leiding van Maduro. Venezuela is een rijk land, heeft grote gas-en oliereserves maar door het incompetente leiderschap van Maduro leeft het volk toch in grote armoede. 

Regering Bouterse is al bijkans 10 jaren lang bezig met de ordening van de goudsector. Er zijn tientallen miljoenen SRD uitgegeven om de goudsector te ordenen. En wat is het rendement? Nihil, nul. De recente onlusten op de plant van Rosebel Gold Mines te Brokopondo spreken boekdelen over de ordening van de goudsector. Heel triest dat er een dode en een gewonde te betreuren is. Er is groeiend gevoel van onveiligheid in de samenleving.

Het vermoeden bestaat dat men bewust nalaat de goudsector te ordenen. Goudconcessies worden gegeven aan partijbonzen, families en partijloyalisten. Het fenomeen 'vriendjescultuur' wordt in stand gehouden door deze machthebbers. Leiderschap ontbreekt, er is sprake van ontspoord leiderschap. De ordening is volledig mislukt. Deze vriendjescultuur moet nu met wortel en tak uitgeroeid worden. 
Als je de goudsector niet kan ordenen, hoe wil je dan Suriname ordenen en besturen? Hoe langer gaan we onze vuile was aan de rest van de wereld tonen?  

Een ander probleem dat zich aangediend heeft, is de afwijkingsresolutie die de regering naar DNA heeft gestuurd, waarbij er een overeenkomst is met de LR Group van Israël voor 66 miljoen euro (SRD 528 miljoen), terwijl op de begroting van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij slechts SRD 266 miljoen is opgebracht. Bijkans twee weken al is er schaarste aan uien. Waar is het leiderschap?  
Corruptie, machtsmisbruik en gesjoemel komen in de samenleving meer voor dan ons lief is en dat komt door laksheid van incompetente leiders. Red Suriname uit handen van deze incompetente leiders. Dat kunt u doen door op 25 mei 2020, de juiste en integere leiders te kiezen.  

Idris Naipal
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May