China: Dodental aardverschuiving naar 36
29 Jul 2019, 08:31
foto
Reddingswerkers zijn aan de voet van de berg bezig met zoekacties na een aardverschuiving in de provincie Guizhou, China. (Foto: Reuters)


Minstens 36 mensen zijn omgekomen in een aardverschuiving die een dorp in het zuidwesten van China heeft getroffen. Dagen na de ramp worden nog 15 anderen vermist.

De aardverschuiving voltrok zich dinsdag laat in het dorp Pingdi, in de wijk Shuicheng in de provincie Guizhou. Meer dan 20 huizen werden begraven onder een dikke modderstroom die naar beneden rolde van de top van een berg naar de voet, ongeveer 500 meter lager.

CCTV zond zondag beelden uit van reddingswerkers die overlevenden probeerden te bereiken via een enorme heuvel, terwijl graafmachines door de ingestorte heuvel groeven. Twee kinderen en een moeder met een baby bevinden zich onder de doden.

Het persbureau Xinhua had zaterdag gezegd dat 29 mensen waren gedood en 22 anderen nog werden vermist. Veertig mensen zijn van de locatie gered, voegde het eraan toe, daarbij verwijzend naar het lokale noodhulpcommando. Een lokale school werd ingericht als een medisch nood- en reddingscentrum, met "meerdere reddingsteams en experts" die nog steeds op zoek zijn naar de vermisten, meldde Xinhua.

De regering heeft 4,35 miljoen dollar toegewezen voor zoek- en reddingsinspanningen in de provincie en voor de verplaatsing van slachtoffers. Aardverschuivingen vormen een frequent gevaar in landelijke en bergachtige delen van China, vooral na zware regenval. Het land heeft dit jaar ernstige overstromingen gehad. In augustus 2017 kwamen minstens 30 mensen om het leven in twee afzonderlijke aardverschuivingen in dezelfde provincie Guizhou.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May