India: Moesson overstromingen grilliger en seizoen zwakker
29 Jul 2019, 04:37
foto
De waterschaarste in India maakt dat de mensen gevaarlijke pogingen moeten doen om aan water te komen. (Beeld: Al Jazeera)


De India Meteorological Department (IMD) zegt dat de gemiddelde neerslag voor elke regio van India ontoereikend is. Gemeten vanaf 1 juni is het totale tekort 16 procent. Misschien nog duidelijker is dat het tekort aan neerslag van een "gemiddelde" moessonseizoen op dit moment 56 procent van het landoppervlak van India treft.

Maar zoals elk jaar zijn er gebieden met ernstige overstromingen en gebieden met aanhoudende droogte. In het noordoosten, de natste plaats ter wereld, is de Brahmaputra-rivier over haar oevers getreden. In het westen zag Mumbai 11 dagen moessonregen in 24 uur, en de Mahalaxmi Express-trein van Mumbai naar Kolhapur was vrijdag, te midden van overstromingen, net buiten Mumbai gestrand.

De deelstaten Maharashtra en Karnataka hebben dit jaar veel regen gehad, maar ze zijn de uitzondering, niet de regel. Mumbai zelf overtrof zijn gemiddelde in zowel juni als juli, met respectievelijk 123 procent en 151 procent.

Maharastra heeft zijn droogste seizoen gekend in meer dan 60 jaar, voordat het moessonseizoen dit jaar begon.

Maar Chennai heeft geen water meer en heeft al zijn hoop gevestigd op voldoende regen van de terugtrekkende moessonregens in september. Dit, ondanks een goede 167 mm regen in juli, die onvoldoende was om de droge reservoirs aan te vullen. Maar de regenval was met 161 procent meer dan er meestal valt in een magere maand.

De zuidwest moesson begon laat dit jaar en is tot nu toe teleurstellend geweest. Het moessonfront was laat om het vasteland te bereiken en grillig in het kruisen. Het versnelde in juli en bereikte Pakistan slechts vier dagen na de normale periode.

Aanzienlijke tekorten
Tot voor kort kwam bijna de enige regen die over het grootste deel van India is gevallen, hetzij met pre-moesson onweersbuien of stortbuien op het front. Dat wil niet zeggen dat er geen overstromingen en aardverschuivingen zijn geweest. Zoals altijd, valt de moessonregen op sommige plaatsen zwaar en op andere helemaal niet.

Gezien de snelheid van de moessonregen, is het misschien niet mogelijk om nuttige regen in te halen, omdat veel van het water in rivieren kan stromen in plaats van in de aarde te zinken. Alle moessonseizoenen sinds 2014 zijn ontoereikend geweest. De jaren 2014 en 2015 waren als een opeenvolgend paar het eerste paar in 115 jaar van onvoldoende regen. Beide seizoenen registreerden minder dan 90 procent van de normale regenval; een aanzienlijk tekort.

Het huidige gemiddelde van de IMD is 89 cm, gebaseerd op moessons tussen 1960 en 2010, terwijl de nieuwe de 50 jaren tot 2020 zal beslaan. Ondanks de daling van de gemiddelde regenval tijdens het moessonseizoen, verwacht IMD dat "regionale variatie in regenval aanzienlijk zal toenemen" , mede gedreven door het verslechterende effect van klimaatverandering in India.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May