Narsing Project gaat gebukt onder overtollig water
28 Jul 2019, 14:43
foto
Het water blijft dagenlang staan in het Nagessar Narsing Project. Bewoners zitten met hun handen in het haar.


(Ingezonden)

De afgelopen zware regenperiode heeft het Nagessar Narsing Project (Kwatta) voor de zoveelste keer zwaar geteisterd. Delen van dit project liggen bij de minste en geringste regenval al jaren onder water, zonder dat er adequaat wordt opgetreden zijdens de overheid, dan wel de verantwoordelijken. Schrijver dezes, heeft  eerder al contacten gehad met het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie. Dit betreft klachten over wateroverlast die teruggaan naar enkele jaren. Twee ambtenaren werden afgestuurd door het ministerie om de situatie plaatselijk te bekijken. Een reactie om de kwestie op te lossen bleef beperkt tot de dromen van de volksbuurt en getroffen burgers. 

Gisteren was het weer zover! Straten noteerden een regenval van bijkans meer dan 80 cm water, waardoor ziektekiemen waaronder dengue, immense risicofactoren zijn. Spijtig genoeg is de overheidscontrole op afval gedumpt op blote kavels bijkans nul. Dan laten wij het respect van burgers even buiten beschouwing. Vrouwen en kinderen die niet kunnen en mogen lopen door het ernstig vervuilde water, aangezien dit de gezondheid ernstig in gevaar brengt. Uitbraak van epidemieën wordt niet uitgesloten, aangezien toiletten niet kunnen worden doorgespoeld. Slangen en ander ongedierte zijn zichtbaar in beweging, waarbij een slang binnendrong in het huis van schrijver, en het gezin duidelijk in oproer bracht, mede vanwege de giftigheid van deze slang. Iedere opening beneden de deuren wordt thans met een doek afgedicht, zodat ongedierte loskomend uit het stromende water van de straat en nabijgelegen overwoekerde blote kavels niet binnendringen. Delen van de straat missen de zo nodige verlichting, omdat niet langer wordt omgekeken naar straatpalen. 

Dan doemt ook het open rioolwater op, zoals blijkt door mijn observatie hedenochtend. Zeer ernstig! Stinkend en een ondraaglijke geur, allemaal symptomen van hoe ernstig de situatie is voor de bewoners. Een foto stuur ik hierbij, al ga ik ervan uit dat, zelfs zonder foto's, wat nodig is zijdens het bestuur zijn daadkracht, verantwoordelijkheid, en onmiddellijke bescherming van getroffenen. Hoelang zullen de bewoners, oogluikend deze situatie tolereren. Zoals iedere burger, heeft de buurt  recht op schoon milieu, schoon drinkwater, en garantie voor de volksgezondheid, regelmatige inspecties door de verantwoordelijke instanties, en vooral tijdig en proactief inspelen op mogelijke risico's van de uitbraak van epidemieën, zoals gesignaleerd dezerzijds.

Als klap op de vuurpijl, prominente bestuurders en ambtenaren maken deel uit van het project, en ik ga ervan uit dat men de ogen open houdt en de oren te luisteren legt, en het algemene publieke belang in de gaten heeft voor de ondraaglijke situatie, zelfs als niemand u benadert. Een ieder behoort zijn/haar verantwoordelijkheid te beseffen en de overheid heeft een apparaat ter beschikking voor een goede dienstverlening aan burgers, dat een burger mist! 

Tot slot, het veel gehoorde argument dat het project nog private eigendom heeft, snijdt mijns inziens geen hout. Men zal een belangenafweging moeten maken en de huidige onhoudbare situatie afwegen tegen het publieke belang van burgers die recht hebben op ongestoorde woongenot, bescherming tegen negatieve milieu effecten en  imminente gezondheidsrisico's, w.o stagnerende en vervuilde water. Ik kijk gaarne uit naar een kordaat optreden! 

Ik dank u voor uw medewerking!
Mr. Drs. Sardhanand Panchoe
Bewoner, Nagessar Narsing Project 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May