China brengt Surinaamse en Chinese zakenlieden bijeen
28 Jul 2019, 12:46
foto
Surinaamse en Chinese ondernemers wisselen contactgegevens tijdens een bijeenkomst op de Chinese ambassade. (Foto: Ranu Abhelakh)


De jaarlijkse bilaterale handel tussen Suriname en de Volksrepubliek China stond in 2018 op een totaal van US$ 268 miljoen. Een stijging van 31,46 procent met een toename van 102 procent voor de export van Surinaamse producten naar China. Dit zei de Chinese ambassadeur Liu Quan vrijdagavond tijdens een bijeenkomst op de ambassade voor Surinaamse en Chinese ondernemers.

Liu hoopt meer groei te zien in bilaterale handel en investering tussen beide landen, op het gebied van onder meer infrastructuur, landbouw, toerisme en mijnbouw. Hij sprak de verwachting uit dat meer Surinaamse ondernemers China aandoen om daar goede zakenpartners te vinden. “Meer contact met Chinese zakenmensen en Suriname promoten bij hen, zijn van vitaal belang voor onze zakelijke relaties.” De bijeenkomst op zijn ambassade was dan ook in dit teken: kansen bieden voor kennismakingen, persoonlijke gesprekken en ervaringen delen over zakendoen met China.

Gastspreker minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme moedigde de aanwezige ondernemers aan om zaken te doen met China en “zo de traditionele exportmarkten te vergroten die al lang zijn ontgroeid”. Omgekeerd stelde de Chinese ambassadeur: “Van onze kant zullen wij steeds meer Chinese bedrijven aanmoedigen om zaken te doen en te investeren in Suriname.” 

Suriname onderkent dat de Chinese markt groot is. De strategie is daarom om te focussen op de nichemarkt. Tsang: “Met deze bekendheid en promotie op deze Chinese markten zoeken we de mogelijkheid om te voorzien in de vraag naar een groeiende nichemarkt in China.” Zijn ministerie werkt samen met de ambassade aan productstandaarden met als doel om bedrijven gemakkelijker toegang te geven tot internationale markten. Suriname wil een samenwerkingsovereenkomst aangaan met China, waarin “de intenties van beide landen weerspiegelen bij het ontwikkelen van hun gemeenschappelijke handelsbelangen binnen de WTO”, gaf hij aan.

Surinames toetreding tot het Chinese One Belt, One Road Initiatief (OBOR, één weg, één gordel) in mei vorig jaar, creëerde nieuwe kansen voor de lokale bedrijven, stelde Liu. Eerder dit jaar participeerden 60 Surinaamse zakenlieden aan ‘China Import and Export Fair’. Dit jaar doet Suriname met vier stands mee aan de tweede ‘China International Import Expo’ in Shanghai. Vorig jaar stond ons land er met 50 ondernemers. Binnenkort vertrekt een Surinaamse delegatie voor deelname aan de ‘International Horticultural Exhibition 2019’ in Beijing. Tsang deelde mee dat zijn ministerie samenwerkt met de provincie Hunan “aan een permanente tentoonstellingsruimte voor Surinaamse producten en diensten”.

Liu deelde ook enkele economische en politieke standpunten van zijn regering met de ondernemers. “Volgens de laatste statistieken groeide het BBP van China in de eerste helft van 2019 met 6,3 procent op jaarbasis, waarmee het binnen de jaarlijkse doelstelling van Chinese beleidsmakers viel en die van andere mondiale economieën overtrof.” De Chinese economie kent een stabiele groei over het algemeen. Het land zal zich richten op het verder openstellen van de Chinese economische markt, importen uitbreiden, verbetering van het ondernemersklimaat, gelijke behandeling van buitenlandse investeringen verruimen en handelsbesprekingen bevorderen. “In de toekomst zal China, ongeacht de internationale ontwikkeling, vastberaden blijven streven naar een allround openstelling en een open economie van een hoger standaard.”

China blijft met de internationale gemeenschap werken om multilaterale handelssystemen te handhaven en de economische globalisering in de goede richting te sturen. “Het op regels gebaseerde, WTO gerichte multilaterale handelsstelsel is het fundament van economische globalisering en vrije handel, en een belangrijke basis voor een stabiele wereldwijde groei”, onderstreepte hij.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May