Japan ondersteunt visserijsector met ijsmachines
28 Jul 2019, 10:54
foto
Japanse deskundigen op werkbezoek in Suriname. Zij verzamelen informatie voor de aankoop en bouw van zes ijsmachines. (Foto: LVV/NII)


Japan heeft US$ 3.5 miljoen beschikbaar gesteld voor de visserijsector. De schenking is bestemd voor de aankoop van benodigdheden voor de bevolkingsvisserij en controleactiviteiten die door de Maritieme Politie Suriname en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) uitgevoerd zullen worden. Een technische missie van het Japan International Cooperation System (JICS) is namens de Japanse regering momenteel op werkbezoek in Suriname. 

De missie die momenteel in Suriname vertoeft, bestaat uit twee deskundigen van het JICS, die technische informatie moeten inwinnen voor de aankoop en bouw van een 6-tal ijsmachines voor Suriname. Deze informatie is nodig voor het bedrijf die moet zorgen voor de machines. De zes ijsmachines zullen in verschillende districten worden geplaatst. De districten die in aanmerking komen voor een ijsmachine zijn: Commewijne, Paramaribo en Sipaliwini. Suriname komt in met de bouw van de ijsfabriek en aansluiting van elektriciteit en water. Enkele van de gebieden smachten reeds geruime tijd naar een ijsfabriek om hun producten veilig te kunnen stellen. 

Voor de vissers zal dit project van grote betekenis zijn, aangezien hun visvangst op ijs moet zodat die langer vers kan blijven, zegt LVV via het Nationaal Informatie Instituut in een persbericht. De Japanners hebben onder meer de plaatsen Atjoni en Apoera bezocht, waar een ijsmachine geplaatst zal worden Daarnaast hebben zij gesprekken gevoerd met de plaatselijke autoriteiten. Ook de kwaliteit van het leidingwater is gemeten, wat belangrijk is voor het produceren van ijs.

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is er een samenwerkingsrelatie tussen Suriname en Japan in de visserijsector. Deze samenwerking resulteerde in het exporteren van verschillende soorten vis en visserijproducten naar Japan. Op zijn beurt heeft dit Oost-Aziatisch land de visserijsector in Suriname ondersteund met het opzetten van twee visserijcentra, waaronder het Visserij Centrum Commewijne en het Visserij Centrum Bethesda meer bekend als JICA. In 2010 heeft Japan ook bijgedragen aan de rehabilitatie van VCC.

Suriname heeft met Japan ook werkrelaties op andere gebieden. Aan de Stichting Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis is een schenking gegeven voor de bouw van een nieuwe bloedbank in het district Nickerie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May