Puerto Rico: Gouverneur buigt voor massa protesten
26 Jul 2019, 16:38
foto
Gouverneur Ricardo Rosselló uit Puerto Rico treedt onder publieke druk af. (Foto: Reuters)


Gouverneur Ricardo Rosselló uit Puerto Rico heeft zijn ontslag aangekondigd na dagen van massale straatprotesten op het Amerikaanse grondgebied. Rosselló, die zondag nog had benadrukt dat hij zou blijven, zei dat hij tot 2 augustus zou blijven werken om een ​​ordelijke overgang mogelijk te maken.

Hij heeft in het middelpunt gestaan van een schandaal van sms-berichten dat twee topambtenaren al de kop heeft gekost. De gelekte berichten onthulden seksistische, gewelddadige en homofobe opmerkingen. De chat, die 880 pagina's met uitwisselingen tussen de gouverneur en 11 mannelijke bondgenoten bevatte, werd op 13 juli gelekt en leidde tot dagen van protesten buiten het landhuis van de gouverneur in San Juan.

In een video-statement dat woensdagavond werd uitgezonden zei Roselló: "Ik kondig aan dat ik ontslag zal nemen uit de functie van de gouverneur met ingang van vrijdag 2 augustus om 17.00 uur." Hij vervolgde: "Ik heb het gevoel dat doorgaan in deze positie het moeilijk zou maken voor het succes dat ik heb bereikt." De aankondiging van Rosselló leidde tot gejubel in de straten van de hoofdstad San Juan. Maandag gingen honderdduizenden mensen de straat op en eisten het onmiddellijke ontslag van Rosselló.

De 40-jarige gouverneur is leider van de New Progressive Party, een Puerto Ricaanse politieke partij die voorstander is van de Amerikaanse staat. Rosselló wordt vervangen door de minister van Justitie van het Amerikaanse Caribische eiland, Wanda Vázquez. Volgens de grondwet is Vázquez de volgende in de rij, omdat de staatssecretaris, die de gouverneur zou zijn opgevolgd, vorige week ontslag nam als onderdeel van het sms-schandaal. In een poging om de demonstranten te sussen zei hij zondag dat hij volgend jaar niet voor een herverkiezing zou gaan. "Ik hoor je," zei Rosselló in een Facebook-video. "Ik heb fouten gemaakt en ik heb me verontschuldigd." Waaraan hij toevoegde: "Ik weet dat excuses niet genoeg zijn."

De aankondiging van Rosselló kwam slechts enkele uren nadat de leider van het Huis van Afgevaardigden van Puerto Rico zei dat de wetgevers van plan waren om een ​​gevangenisstrafprocedure in te leiden om de gouverneur te verwijderen. Zijn afzetting wordt door velen gezien als zowel een afwijzing van de gouverneur als een afwijzing van de disfunctie en corruptie die het eiland heeft geteisterd.

De aankondiging van het ontslag van gouverneur Ricardo Rosselló werd bejubeld in de straten van Puerto Rico. (Foto: Reuters)

Geheime berichten
Verschillende van de sms-teksten bespotten slachtoffers van orkaan Maria, die het eiland in 2017 verwoestte en mogelijk tot meer dan 4.000 doden heeft geleid. In één geval bekritiseerde Rosselló de voormalige voorzitter van de gemeenteraad van New York, Melissa Mark-Viverito, die zei dat mensen "die hoer in elkaar moesten slaan". Toen het hoofd van het Belastingkantoor van het eiland schreef dat hij "kwijlde om de burgemeester van San Juan te schieten", antwoordde Rosselló: "Je zou me een groot plezier doen."

De plaatselijke krant El Nuevo Día riep de gouverneur in zijn redactioneel van de maandageditie op om af te treden. "Puerto Rico heeft gesproken, niet alleen als een sterke, brede en verenigde stem, maar als de juiste stem," zei de redactie. "Met een gebaar van nobelheid en nederigheid, gouverneur, is het tijd om naar de mensen te luisteren. U moet aftreden."

De burgemeester van San Juan, Carmen Yulin Cruz, zei maandag in een Twitter-bericht: "Ze kunnen het niet ontkennen: de macht ligt op straat."

Zanger Ricky Martin, die het doelwit was van de geheime berichten, behoorde tot degenen die opriep tot het aftreden van de gouverneur, evenals Hamilton-maker Lin-Manuel Miranda en reggaeton-ster Bad Bunny. "Ze bespotten onze doden, ze bespotten vrouwen, ze bespotten de LGBT-gemeenschap, ze maakten mensen belachelijk met lichamelijke en geestelijke handicaps, ze maakten lol over obesitas. Het is genoeg. Dit kan niet," zei Martin in een video op Twitter.

De politieke crisis van het eiland haalde ook krantenkoppen op het Amerikaanse vasteland. De redactieraad van de New York Times kreeg weerklank bij velen. Het schreef dat de 'ongevoeligheid en partijdige zelfhandel' die de berichten blootleggen, dienen als een exorbitante spanning voor het lang lijdende eiland, dat in feite 'zout in een lang etterende wond wrijft'.

"Het Puerto Ricaanse volk heeft geen baat bij kleine politieke ruzie," schreef de New York Times. "Hun territorium worstelt onder het gewicht van corruptie door de overheid, incompetentie en onverschilligheid. Omdat hun leiders op elk niveau hebben gefaald, is hun geduld op. Ze verdienen beter." De Amerikaanse president Donald Trump had de gouverneur ook opgeroepen af ​​te treden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May