Landbouwers krijgen onderricht GAP-procedures
26 Jul 2019, 12:30
foto
Boeren die agrarische producten leveren voor de export, worden drie dagen getraind in Good Agricultural Practices. (Foto: LVV via NII)


Landbouwers van het ressort Wanica C-Santodorp zijn gisteren begonnen met de Good Agricultural Practices (GAP)-training. Het gaat om boeren die gewassen leveren voor de export. Ze krijgen handvatten om de gewassen te verbouwen volgens de GAP-standaarden. Toepassing van GAP, waarbij vooral data wordt verzameld van de teelt, zorgt er onder andere voor dat het produceert 100% traceerbaar is.

De dreiging die de Surinaamse export van landbouwgewassen naar de Europese markt boven het hoofd hangt, heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aangezet met spoed maatregelen te treffen in een poging het exportverbod het hoofd te bieden. Boeren die de driedaagse training succesvol doorlopen, krijgen een producentencode en een certificaat. Groenten- en fruitexporteurs mogen in de toekomst hun exportwaar alleen opkopen bij boeren die in het bezit zijn van een producentencode.

Bij afwijkingen in de gewassen, kunnen de producenten ervan worden opgespoord en kunnen voorzorgsmaatregelen en of corrigerende maatregelen worden getroffen. Volgens LVV stonden de landbouwers open voor deze verandering van aanpak. "Ze zijn zich bewust dat hun inkomstenbron kan komen weg te vallen als zij niet voldoen aan de door de EU gestelde exporteisen."

In eerste instantie richt het ministerie zich op de boeren die gewassen voor de export leveren, maar de bedoeling is om na dit traject de aandacht te richten op de landbouwers die de lokale markt voorzien, laat LVV optekenen via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May