Medische vluchten binnenland weggevallen
24 Jul 2019, 14:31
foto
De twee Airvans van MAF Suriname zijn sinds zaterdag aan de grond. (Foto: MAF Suriname)


De Surinaamse Zendings Vliegdienst (MAF) zit in de problemen. Een wereldwijd vliegverbod voor  Airvanvliegtuigen heeft de medische hulpverlening van MAF in Suriname, Australië en Oost-Timor acuut stilgelegd. Na een dodelijke crash van een parachutistentoestel in Zweden is een wereldwijd vliegverbod van de Airvan voor aanvankelijk twee weken opgelegd.

Een GippsArero GA8 Airvan van het bedrijf Skydive Umea is met acht parachutisten neergestort in Noordoost-Zweden. Enkele van de parachutisten hebben nog geprobeerd uit het toestel te springen. Alle negen inzittenden zijn omgekomen.

Het vliegverbod van de European Aviation Safety Agency heeft grote gevolgen voor de Mission Aviation Fellowship (MAF), zegt MAF-directeur Adri van Geffen aan het Reformatorisch Dagblad. De christelijke hulpverleningsorganisatie heeft 130 toestellen in 30 landen. Ze vliegt met 2 Airvans in Suriname, 2 in Oost-Timor en 9 in Australië.

In deze drie landen is de MAF vrijwel vleugellam en Van Geffen maakt zich grote zorgen. "Door het vliegverbod kunnen we daar geen medische vluchten meer uitvoeren, geen patiënten uit de bush naar ziekenhuizen brengen". De binnenlanden van deze drie landen, waaronder ook Suriname, zijn vrijwel volledig afhankelijk van MAF. In Suriname en Australië verzorgt de organisatie al 50 jaar hulpvluchten. In Suriname doet MAF nagenoeg alle medische vluchten.

"De impact is groot," zegt Van Geffen. "Alles ligt stil. Een zware tegenvaller. Maar ook voor de plaatselijke bevolking. Je zult maar patiënt zijn. Hij houdt er rekening mee dat het vliegverbod kan worden verlengd. Echter heeft hij alle begrip voor het vliegverbod. "Bij de autoriteiten en bij MAF staat veiligheid bovenaan. De Airvan staat bekend als betrouwbaar.

MAF zit in de problemen. "MAF kan niet even ergens een paar toestellen vandaan toveren. Elk vliegtuig vereist van een piloot een specifiek vliegbrevet. Ook inhuren van vliegtuigen is geen optie. "Veel toestellen kunnen niet landen op onverharde vliegtuigen met korte strips." In Suriname kan MAF nog een Cessna 206 Caravan inzetten en in Australië een Cessna 208 Caravan, maar in beide landen zijn de piloten met verlof in het buitenland.

Bij de crash in Zweden zou een vleugel zijn afgebroken, terwijl het toestel enkele weken eerder nog een uitgebreide inspectie had ondergaan. "Bij het onderhoud van vliegtuigen in een ontwikkelingsland kun je vraagtekens zetten, maar niet in Zweden," merkt Van Geffen op.

Suriname
Sinds zaterdag staan de twee GippsAero Airvans 8 van de MAF te Zorg en Hoop aan de grond. Per jaar voert de MAF zo'n 1.400 vluchten uit naar de binnenlanden, zij het voor kerk en zending, medische hulp en ontwikkeling van lokale gemeenschappen. Het vliegverbod maakt dat de komende twee weken ongeveer 20 tot 25 vluchten worden geannuleerd. Daaraan is een inkomstenderving van zo'n US$ 20.000 tot 25.000 gekoppeld. Voor een non-profitorganisatie is dit heel ernstig, legt Andy Bijkerk directeur-piloot MAF Suriname uit aan het Reformatorisch Dagblad. "Dit hakt diep in. Want MAF wil vluchten zo goedkoop mogelijk aanbieden. Zonder winstoogmerk."

Tegelijkertijd moet MAF dure vliegcapaciteit inhuren bij commerciële luchtvaartbedrijven op vliegveld Zorg en Hoop. "Tegenover sommige klanten zijn wij moreel verplicht om vluchten uit te voeren." Als het vliegverbod met drie maanden wordt verlengd, -iets dat waarschijnlijk lijkt- is de financiële schade voor MAF helemaal niet te overzien, zegt Bijkerk die al 8,5 jaar zit bij MAF Suriname. Zo staan in augustus vluchten voor studenten naar een Bijbelschool in de binnenlanden gepland en moet MAF in september met een luchtbrug 300 deelnemers naar een Bijbelconferentie vliegen. "Het is ondenkbaar om die af te blazen. De impact daarvan voor de indianen is te groot. Dit is het hoogtepunt in hun kerkelijke jaar." Hij vertelt dat een commerciële vlucht drie keer zoveel kost, waardoor veel indianen een bezoek afblazen.

MAF Suriname is in 1964 opgericht door Mission Aviation Fellowship in de Verenigde Staten. Het is een van de oudste vliegmaatschappijen in het land. Sinds 1982 is MAF Suriname een zelfstandige Surinaamse organisatie. De vluchten worden gemaakt voor zending en ontwikkelingswerk. MAF Suriname maakt per jaar ongeveer 250 ambulancevluchten voor de Medische Zending.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May