Al veel werk verzet voor invoeren I&R-systeem
24 Jul 2019, 12:27
foto


De voorbereidingen voor het uitvoeren van het project ‘Dier Identificatie, Registratie en Traceerbaarheidssysteem’ (I&R-systeem), verlopen vlot. Het project in het kader van duurzame ontwikkeling van de veeteeltsector, zal uitgevoerd worden door het directoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), in samenwerking met de Food and Agriculture Organization (FAO).

Het onderdirectoraat Veeteelt heeft samen met de technische vertegenwoordigers van de FAO, hearings gehouden met stakeholders van de diverse subsectoren. Het systeem zal geautomatiseerd worden en er wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een nationale strategie met actieplan en roadmap, adequate regelgeving en een pilot voor de rundvee sector, waarbij veehouders en personeel van het onderdirectoraat Veeteelt zullen worden getraind in het nummeren, registreren en in het gebruik van formulieren en documentatie.

Elk landbouwhuisdier uit zowel de rundvee sector (melk- en slachtvee), als de sector kleine herkauwers- en de varkenssector, zal in de toekomst van een oornummerregistratie voorzien moeten zijn, om de traceerbaarheid van farm to fork te kunnen achterhalen.

Met een goed functionerend dieridentificatie- en traceerbaarheidssysteem kunnen dier specifieke gegevens gekoppeld worden aan veehouderijen en zal het bestrijden van dierziekten efficiënter geschieden. Het systeem kan ook leiden tot verbeteringen in veeteelt- en grasland management en het analyseren van veebezettingsgraden en prestaties. Ook zorgt het voor rasverbetering en het beheren van dierlijke genetische hulpbronnen. Het opslaan en opvragen van prestaties van individuele dieren wordt vergemakkelijkt, waardoor programma’s voor rasverbetering sneller resultaat hebben. Populaties kunnen ook van lokaal geadapteerde veetypen worden gemonitord en programma’s ontwikkeld voor hun beheer.

Deze verbeteringen leggen de basis voor een hoger aanbod aan kwalitatief goed en veilig voedsel van dierlijke origine voor de Surinaamse bevolking en zullen tevens de mogelijkheid tot export faciliteren, aangezien het vaak als vereiste wordt gesteld door het importerend land, zegt de voorlichting van LVV over de voordelen van het systeem.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May